Sarkozy: Če bom na volitvah poražen, o meni ne boste več slišali

Nicolas Sarkozy sicer uradno kandidature na prihajajočih predsedniških volitvah še ni napovedal.

Objavljeno
25. januar 2012 12.57
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Pariz - Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki se bo na volitvah letos spomladi potegoval za nov predsedniški mandat, a mu za zdaj raziskave javnega mnenja ne obetajo zmage, je v zadnjih dneh dal vedeti, da razmišlja tudi o možnosti poraza na volitvah. V tem primeru bi se umaknil iz politike, zatrjuje.

»V primeru poraza ne bom več v politiki. Da, to je gotovo,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije dejal predsednik. »Popolnoma bom spremenil življenje in če bom poražen, o meni ne boste več slišali,« je izjavil. Kot je dejal, da se prvič v življenju sooča z razmislekom o koncu politične kariere. »To se lahko zgodi čez nekaj mesecev ali čez pet let.»

Sedeminpetdesetletni Sarkozy uradno predsedniške kandidature še ni napovedal, a naj bi to storil februarja ali v začetku marca. Kljub temu skoraj ni dvoma, da se bo 22. aprila oziroma 6. maja potegoval za še en petletni mandat. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave pa precej zaostaja za svojim glavnim tekmecem, kandidatom socialistov Francoisom Hollandeom.

Slednjemu ankete v prvem krogu napovedujejo 30-odstotno podporo, Sarkozyju pa 23-odstotno. Na tretjem mestu je vodja skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, za katero naj bi glasovalo okoli 18 odstotkov volivcev. V drugem krogu bi socialist sedanjega predsednika premagal s 53 odstotki proti 47.

Hollande bo svoj program predstavil v četrtek, medtem ko bo imel Sarkozy v nedeljo zvečer televizijski nagovor, v katerem bo predstavil načrtovane socialne reforme.