Sarkozy v »aferi, ki ni obstajala in ki ne obstaja«

Nekdanji francoski predsednik menda ne bo obtožen domnevnega nezakonitega financiranja svoje predsedniške kampanje.

Objavljeno
23. november 2012 07.28
Posodobljeno
23. november 2012 07.40
FRANCE SARKOZY/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bordeaux - Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy ne bo obtožen domnevnega nezakonitega financiranja svoje predsedniške kampanje leta 2007, je v četrtek zvečer sporočil njegov odvetnik, potem ko je Sarkozyja zaslišal preiskovalni sodnik. Thierry Herzog sicer ni hotel komentirati okoliščin zaslišanja, ki je trajalo 12 ur.

Po pisanju Slovenske tiskovne agencije je dodal, da za njegovo stranko ni predvidenih nadaljnih zaslišanj v »aferi, ki ni obstajala in ki ne obstaja«.

Sarkozy je v zadevi dobil status posebne priče po francoski zakonodaji, ki je med navadno pričo in obtožencem in ima pravico do odvetnika. Kot pojasnjuje STA, gre za osumljeno pričo, kar pomeni, da obstajajo indici o njegovi vpletenosti v kaznivo dejanje, vendar dokazi ne zadoščajo za obtožnico.

Odvetnik Herzog je odločitev preiskovalnega sodnika označil za »zmago pravice«. »Kakorkoli že, to je pravno konec sumov, obtožb v medijih, ki nimajo nobene podlage,« je dejal. Samo zaslišanje je po njegovih besedah potekalo v »normalnem in vljudnem vzdušju.

Po zaslišanju, ki je potekalo v Bordeauxu, se je Sarkozy že vrnil v Pariz. Eden od njegovih bližnjih sodelavcev, poslanec Patrick Balkany, je povedal, da mu je bivši predsednik po koncu zaslišanja dejal, da je srečen in da čuti olajšanje. »Vidiš, treba je zaupati v naše pravosodje,« mu je dejal.

Sarkozy so zaslišali v zvezi s tako imenovano afero Bettencourt, v okviru katere je bil osumljen, da je od dedinje kozmetičnega velikana L'Oreal, Liliane Bettencourt za svojo predsedniško kampanjo v ovojnicah prejel 150.000 evrov, medtem ko so prispevki posameznikov za kampanje omejeni na največ 4600 evrov.

Nekdanji predsednik, ki je po porazu na majskih predsedniških volitvah ostal brez imunitete, je odločno zavračal obtožbe, ki so prišle na dan med preiskavo o premoženju Bettencourtove. Njegovi privrženci po pisanju STA v četrtek zvečer niso skrivali olajšanja. Obtožnica bi namreč ogrozila njegovo morebitno vrnitev v politiko, iz katere se je umaknil po porazu na predsedniških volitvah maja letos. Po porazu o svojih namerah ni govoril, si pa privrženci desnice želijo, da bi za predsednika znova kandidiral na prihodnjih volitvah leta 2017.