Sarkozy zadnjič s svojimi ministri

Zmagovalec nedeljskih volitev François Hollande se medtem pripravlja na naloge, ki ga čakajo po 15. maju.

Objavljeno
09. maj 2012 12.56
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Pariz - Na nedeljskih predsedniških volitvah v Franciji poraženi Nicolas Sarkozy bo danes zadnjič predsedoval kabinetu ministrov. Po pisanju francoskega časnika Libération bo na dnevnem redu deseturnega zasedanja bilanca petletnega mandata, notranji minister Claude Guéant pa bo govoril tudi o rezultatih nedeljskih volitev. Medtem se zmagovalec volitev, socialist François Hollande pripravlja na prevzem predsedniških nalog, kar se bo zgodilo 15. maja.

Sarkozyjeva ekipa ministrov bo v Elizeju predstavila predloge zakonov, ki bodo še romali v parlament, medtem ko se bo Hollande danes sestal s socialisti, kjer bodo razpravljali o prihajajočih parlamentarnih volitvah, ki bodo 10. in 17. junija.

»Zapiramo eno poglavje in odpiramo drugo, in to so parlamentarne volitve,« je pred srečanjem dejala prva dama socialistov Martine Aubry. Dobiti večino sedežev v parlamentu, je za socialiste ključnega pomena.

Hollande se je medtem tudi že začel pripravljati na naloge, ki ga čakajo v drugi polovici maja: imenovanje premiera, sestava nove vlade, srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel, nato pot v ZDA k Baracku Obami in zasedanje G8.