Sarkozyju grozi tožba

Svojci žrtev atentata v pakistanskem Karačiju Sarkozyju očitajo, da je med preiskavo posegal v neodvisnost pravosodnih organov.

Objavljeno
18. junij 2012 17.33
Former French President Sarkozy arrives to attend a religious and military ceremony at the Invalides in Paris June 14, 2012 as France pays tribute to the four soldiers killed last Saturday in Afghanistan. REUTERS/Fred Dufour/Pool (FRANCE - Tags: POLITICS MILITARY)
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pariz - Nekdanjemu francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju po prenehanju predsedniške imunitete grozi tožba. Dve družini žrtev atentata v pakistanskem Karačiju 8. maja 2002 Sarkozyju namreč očitata, da je v preiskavi, ki je sledila, kršil neodvisnost pravosodnih organov.

Kazenski postopek zoper Sarkozyja se bo lahko začel v petek opolnoči, potem ko bo pretekel mesec dni od prenehanja funkcije predsednika države, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Tožba, ki sta jo vložili dve družini žrtev v atentatu v Karačiju, v katerem je bilo ubitih 11 zaposlenih Obrata za ladjedelništvo (DCN), sloni na navedbah, ki so jih 22. septembra 2011 uporabili v sporočilu za javnost predsednika republike v zvezi s finančno preiskavo zadeve Karači.

V tem sporočilu so iz urada predsednika zagotovili, da predsednik ni omenjen v dokumentaciji preiskave ter da njegovega imena niso omenjale ne priče niti udeleženci afere.

Sporočilo predsednika so izdali kmalu po preiskavi in obtožbi dveh tesnih prijateljev predsednika, Thierryja Gauberta in Nicolasa Bazira. Družini žrtev atentata zato ocenjujeta, da je s tem sporočilom predsednik kršil neodvisnost pravosodnih organov.

Sodniki, ki preiskujejo finančno plat zadeve Karači, sumijo, da so s pomočjo nezakonitih provizij ob robu pogodb o nakupu orožja, ki sta jih sklenila Pakistan in Saudska Arabija, financirali predsedniško kampanjo Edouarda Balladurja leta 1995.

Francosko pravosodje je septembra lani preiskovalo povezavo med morebitnimi dobički od pogodbe in financiranjem predsedniške kampanje Balladurja, ki jo je vodil Bazire, Sarkozy pa je bil njen tiskovni predstavnik.

Zaposleni pri DCN, ki so umrli v atentatu v Karačiju, so sodelovali pri izvajanju pogodb o nakupu orožja. Ena od hipotez preiskave namiguje, da je bila ustavitev plačevanja provizij leta 1995 morda vzrok za atentat, še navaja STA.