Šaul Mofaz izvoljen za novega vodjo Kadime

Največja izraelska opozicijska stranka Kadima je za novega predsednika izvolila nekdanjega obrambnega ministra.

Objavljeno
28. marec 2012 11.20
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Jeruzalem − Po začasnih izidih torkovih strankarskih volitev je v Iranu rojeni politik prejel 65 odstotkov glasov in premagal dosedanjo predsednico stranke Cipi Livni, piše Slovenska tiskovna agencija.

Za Livnijevo je glasovalo 35 odstotkov volivcev. Od skupno 95.000 predstavnikov stranke, ki imajo pravico do glasovanja, se jih je volitev udeležilo 45 odstotkov.

Analitiki so pred volitvami napovedovali tesen boj med obema kandidatoma, a prvi rezultati kažejo na jasen poraz dosedanje predsednice stranke.

Mofaz se je za položaj predsednika stranke Kadima potegoval že leta 2008, a je takrat za las slavila Livnijeva. Mofaz Livnijevi očita, da je odgovorna za trenutno nizko podporo stranki v izraelski javnosti.

Kadima, ki je bila v Izraelu namreč vladajoča stranka med letoma 2006 in 2009, je tudi na volitvah leta 2009 zmagala in je z 28 sedeži trenutno največja stranka v 120-članskem parlamentu. A Livnijevi takrat med ostalimi strankami ni uspelo dobiti zadostne podpore za oblikovanje vladajoče koalicije. Zadnje javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da se je podpora Kadimi skoraj prepolovila, dodaja STA.

Naslednje parlamentarne volitve so napovedane za naslednje leto, čeprav se v državi govori tudi o predčasnih volitvah. Opazovalci omenjajo, da bi te lahko izvedli že pred koncem letošnjega leta, kar pa izraelski premier Benjamin Netanjahu ostro zavrača.