Schäuble: Nova pomoč Grčiji le v primeru proračunskega presežka

Wolfgang Schäuble je izključil možnost, da bi upniki Grčiji znova odpisali del dolga.

Objavljeno
18. julij 2013 18.51
GREECE-GERMANY-ECONOMY-DEBT-SCHAEUBLE
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Atene − Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, ki se danes mudi na obisku v Grčiji, je dejal, da bi Grčija lahko prejela novo finančno pomoč, a le če zabeleži proračunski presežek, piše Slovenska tiskovna agencija. Pri tem pa je izključil možnost, da bi upniki Grčiji znova odpisali del dolga.

»Morda bo prišlo do pogajanj o novi finančni pomoči proti koncu prihodnjega leta, če Grčija doseže proračunski presežek,« je Schäuble dejal novinarjev v Atenam. Nemški finančni minister se je sicer sestal z grškim premierom Antonisom Samarasom in in s finančnim ministrom Janisom Sturnarasom. Med drugim so se dogovorili o vzpostavitvi razvojnega sklada za pomoč grški podjetjem.

Schäuble je sicer dan potem, ko je grški parlament potrdil nov varčevalni sveženj, ki med drugim dopušča odpustitev 15.000 javnih uslužbencev do konca leta 2014, pohvalil Grčijo za njen napredek pri gospodarskih reformah, piše STA.

»Zelo sem zadovoljen s tem, kar je Grčiji že uspelo pri prestrukturiranju in moderniziranju gospodarstva,« je dejal Schäuble in dodal, da je Nemčija pripravljena investirati v razvojni sklad, ki bi zagotovil likvidnost grškim podjetjem. Nemška vlada bi za ta sklad, ki bi malim in srednje velikim grškim podjetjem ponujal ugodne kredite, namenila 100 milijonov evrov, skupno pa bi premogel 500 milijonov evrov.

»Zaupamo v to, kar počne Grčija, moramo pa seveda vztrajati, da nadaljuje po tej težki poti sprejemanja dogovorjenih reform,« je dejal nemški finančni minister in ob tem zanikal, da se bo Grčija do septembra soočila s 50 milijard evrov veliko finančno vrzeljo. Zavrnil je tudi možnost, da ji bodo morali upniki znova odpisati del dolga. Zatrdil je, da se bodo lahko naslednje leto dogovorili o nadaljnji finančni pomoči, če bo Grčija nadaljevala reforme.

Varnost med Schäublovim obiskom v Grčiji so poostrili, saj je minister med Grki precej osovražen, ker je pozival k bolečim reformam, ki jih je zadolžena država morala izvesti v zameno za finančno pomoč, dodaja STA.

Med njegovim obiskom je policija prepovedala javna zborovanja in demonstracije na obsežnem območju mestnega središča Aten, med drugim pri parlamentu, sedežu vlade in nemškem veleposlaništvu. Več postaj podzemne železnice je bilo zaprtih, prav tako pa tudi več cest v središču mesta. Podobne ukrepe so izvedli tudi ob obisku nemške kanclerke Angele Merkel oktobra lani, še piše STA.