Schindlerjevega seznama niso prodali

Izklicna cena za znamenit seznam Oskarja Schindlerja je bila tri milijone dolarjev.

Objavljeno
29. julij 2013 22.32
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Los Angeles – Originalna kopija seznama Judov, ki jih je med drugo svetovno vojno pred nacističnim režimom rešil Oskar Schindler, ni našla kupca. Izklicna cena 14 strani dolgega seznama, na katerem je zabeleženo 801 ime, je bila tri milijone dolarjev.

Kljub temu, da niti ena oseba v desetih dneh dražbe ni dala ponudbe, dražitelja Eric Gazon in Gary Zimet nad izkupičkom nista razočarana. Gazin je za francosko tiskovno agencijo AFP namreč povedal, da je seznam na spletu pritegnil veliko pozornosti. »Več kot pol milijona ljudi si je ogledalo dražbo na eBayu,« je povedal Gazin in dodal, da se zdaj o prodaji pogajajo z »več strankami«, ki so še vedno zainteresirane za nakup. O znižanju cene in ponovni dražbi menda ne razmišljata.

Seznam imen in priimkov moških, ki jih je med drugo svetovno vojno pomagal rešiti industrialec, je na tiskalni stroj napisal Itzhak Stern, Schindlerjev računovodja. Eno od štirih kopij dragocenega dokumenta je pred približno tremi leti zdajšnjemu lastniku prodal Sternov nečak. Zimet je na spletni strani zapisal, da je lastnik Schindlerjev seznam kupil kot naložbo.

Kot smo že poročali, je sprva obstajalo sedem različic seznama, a so zdaj ohranjene le štiri; ena se nahaja v ameriškem muzeju holokavsta v Washingtonu, druga v nemškem zveznem arhivu v Koblenzu, tretja in četrta različica pa v muzeju Yad Vashemu v Jeruzalemu.

Schindler je med drugo svetovno vojno pomagal rešiti življenje okoli 1200 Judom, ki so bili zaposleni v njegovih tovarnah. Pri 66. letih je daleč od oči javnosti leta 1974 umrl v Nemčiji.

Njegovo ime je postalo svetovno znano po letu 1993, ko je režiser Steven Spielberg posnel z oskarjem nagrajeni film Schindlerjev seznam, v katerem je prikazano, kako je Schindler pomagal rešiti na stotine življenj.