Še tretji poskus sestave nove grške vlade

Če tretjeuvrščenemu na nedeljskih volitvah Evangelosu Venizelosu ne bo uspelo sestaviti vlade, bodo predčasne volitve.

čet, 10.05.2012, 11:40; spremenjen: 16:48

Atene − Potem ko zmagovalcu nedeljskih parlamentarnih volitev v Grčiji Atonisu Samarasu iz Nove Demokracije ni uspelo sestaviti vlade, in ko to ni uspelo tudi drugouvrščenemu voditelju leve koalicije Siriza Aleksisu Ciprasu, je zdaj težka naloga v rokah tretjeuvrščenega, nekdanjega ministra Evangelosa Venizelosa. Grški predsednik Karolos Papuljas mu je namreč danes tudi uradno podelil mandat za sestavo nove vlade.

»Predlagamo oblikovanje vlade narodne enotnosti in sodelovanje Evropi naklonjenih strank,« je pred predsednikovo palačo dejal 55-letni Venizelos. Kot je dodal, naloga ni lahka, a je še vedno izvedljiva. »Jasno je, da si ljudje želijo stabilnosti in se hočejo izogniti novim volitvam,« je dodal.

Njegovi nekoč vladajoči stranki Pasok so volivci v nedeljo namenili manj kot 17 odstotkov glasov, saj je zaradi uvajanja ostrih varčevalnih ukrepov v prejšnjem mandatu med Grki precej nepriljubljena. Tako je malo verjetno, da bo Venizelosu jutri na sestankih s strankama Nova demokracija in Demokratično levico uspelo, kar ni Samarasu in Ciprasu. Če nova koalicija ne bo oblikovana, bo predsedni Papuljas najverjetneje pozval k oblikovanju izredne koalicije, kar se bo moralo zgoditi do 17. maja, a kot pa poroča francoska tiskovna agencija AFP, so glede na nepremostljive razlike med strankami najverjetnejša rešitev nove volitve.

Do ponedeljka blokirali del obroka posojila

Medtem je evropski reševalni sklad odločil, da s posojilom v višini ene milijarde evrov, namenjenih Grčiji, do ponedeljka počaka. Bo pa sklad državi v četrtek izplačal 4,2 miljardi evrov od skupaj 5,2 milijardi evrov visokega obroka posojila.

Grčija mora do 15. maja lastnikom njihovih državnih obveznic, ki jih zasebni vlagatelji v akciji odpisa dolga tej državi letos niso hoteli zamenjati, vrniti okoli 450 milijonov evrov. 18. maja pa mora Evropski centralni banki vrniti še 3,3 milijarde evrov.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se