Senat potrdil novega ameriškega finančnega ministra Jacka Lewa

Analitiki v finančni politiki Združenih držav Amerike ne pričakujejo nobenih večjih sprememb.

Objavljeno
28. februar 2013 09.11
Treasury Lew
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Washington − Ameriški senat je včeraj z 71 glasovi proti 26 nekdanjega šefa kabineta Bele hiše Jacka Lewa potrdil na položaj novega finančnega ministra ZDA, piše Slovenska tiskovna agencija. Lew, ki bo nasledil Timothyja Geithnerja, bo že danes prisegel.

Obama je po glasovanju v senatu sporočil, da v tem ključnem času za gospodarstvo in državo ni bolje usposobljene osebe za položaj, kot je Jack Lew. »Njegov sloves mojstra proračunskih vprašanj, ki lahko sodeluje z voditelji obeh strank, mu je že doslej pomagal pri opravljanju ene od najtežjih nalog v Washingtonu,« je dejal Obama.

Lew, 57-letni birokrat, ki je kariero začel kot pomočnik predsednika predstavniškega doma − demokrata Tipa o'Neila, je bil v svoji karieri doslej tudi dvakrat direktor urada za proračun Bele hiše.

Dejstvo, da je skoraj tri desetletja neprekinjeno dobival plačo iz zveznega proračuna, je nekatere republikance po pisanju STA prepričalo, da so glasovali proti. Senator Charles Grassley iz Iowe je menil, da se je Lew dokazal kot zelo sposoben za pobiranje raznih bonusov, odpravnin, nadomestil za stanovanje in drugih ugodnosti, zato dvomi, da se sploh še spomni, od kod prihaja ta denar.

Poleg 25 republikancev je proti potrditvi Lewa glasoval tudi neodvisni senator iz Vermonta, socialist Bernard Sanders. Tudi on je menil, da Lew ni dovolj prepričljivo pojasnil svoje vloge šefa investicijske enote banke Citigroup, ki je pred krizo leta 2008 z napačnimi vlaganji izgubila milijone dolarjev. Lew je na zaslišanju povedal, da sam ni sprejemal odločitev o vlaganju denarja strank.

Je pa leta 2009 dobil milijon dolarjev bonusa, preden se je poslovil in zaposlil v Beli hiši.

Lew prav tako nima veliko izkušenj s finančnimi trgi in mednarodnimi finančnimi krizami, dodaja STA. Ima pa veliko izkušenj s proračunom in pogajanji o tem, kar bo lahko nemudoma izkoristil, saj dan po njegovi prisegi stopijo v veljavo avtomatični varčevalni ukrepi.

Pogajal se bo o omilitvi posledic teh ukrepov in potem do konca marca še za to, da zvezna vlada ne ostane brez proračunskega denarja, saj 27. marca poteče zadnji začasni zakon o financiranju vlade, proračun pa še ni sprejet.

Analitiki odstopanj od dosedanje politike Timothyja Geithnerja ne pričakujejo. Po navodilu Obame bo Lew zagovarjal uravnotežen pristop k reševanju problema velikega proračunskega primanjkljaja z zmanjšanjem porabe in dodatnimi davčnimi prilivi, kar republikanci odločno zavračajo, piše STA.

Lew bo nadaljeval tudi politiko pritiska na Evropo, naj hitreje reši finančne težave, in na Kitajsko, naj dovoli znižanje zunanje trgovinskega primanjkljaja Združenih držav, zaključuje STA.