Senatni odbor za sankcije proti državam, ki bodo pomagale Snowdnu

Predlog je zamisel republikanskega senatorja Lindseya Grahama, ki je tudi predlagal, naj ZDA bojkotirajo zimske OI v Sočiju.

Objavljeno
26. julij 2013 11.18
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Washington − Odbor za razdeljevanje proračunskih sredstev ameriškega senata je v četrtek soglasno potrdil amandma k zakonu o financiranju ameriške diplomacije, ki uvaja sankcije proti državam, ki bodo ponudile ali dale zatočišče Edwardu Snowdnu, piše Slovenska tiskovna agencija

Pravosodno ministrstvo je proti nekdanjemu pogodbenemu analitiku Agencije za nacionalno varnost (NSA), ki je medijem posredoval dokumente o tajnih programih nadzora ameriške vlade doma in po svetu, vložilo obtožnico zaradi izdaje, Snowden pa se je še pred objavo dokumentov najprej zatekel v Hongkong, od tam pa pred mesecem dni v Rusijo.

V četrtek je bil še vedno na mednarodnem delu letališča Šeremetjevo v Moskvi, ker se ruske oblasti še niso odločile glede njegove prošnje za začasni azil. Azil so mu sicer doslej že ponudile Nikaragva, Bolivija in Venezuela, vendar ne more tja preko Evrope, ker je polna zaveznic ZDA, ki mu ne bodo dovolile preleta.

Predlog o sankcijah je zamisel republikanskega senatorja iz Južne Karoline Lindseya Grahama, ki je pred dnevi tudi predlagal, naj ameriški športniki bojkotirajo zimske olimpijske igre v Sočiju prihodnje leto zato, ker Rusija noče izročiti Snowdna.

Predlog o sankcijah bo moral pozneje potrditi še celoten senat, kar pa po pisanju STA ne bo problem. Malce več težav bi lahko bilo v predstavniškem domu, kjer so nasprotniki vladnega prisluškovanja skorajda uspeli s predlogom o prepovedi nadzora nad komunikacijami Američanov, ki niso ničesar osumljeni.

Amandma k 600 milijard dolarjev vrednemu zakonu o financiranju Pentagona v letu 2014 je bil zavrnjen. Amandma k 50,6 milijarde dolarjev vrednemu zakonu o financiranju State Departmenta o sankcijah pa je prestal prvo oviro. Amandma pravi, da se mora državni sekretar John Kerry posvetovati s senatom glede sankcij.