Šerif iz Toronta

Župan Rob Fort je le priznal, da je poskusil mamilo crack, a se tega ne spomni najbolje, ker je bil popolnoma pijan.

Objavljeno
06. november 2013 16.55
CANADA-TORONTO/MAYOR
R. Z., Delo
R. Z., Delo
Toronto − Rob Ford, župan največjega kanadskega mesta (44 let), je končno le priznal, da je poskusil mamilo crack, a se tega ne spomni najbolje, ker je bil popolnoma pijan. V javnem priznanju je dejal, de se dejanja sramuje, in dodal, da ni niti zasvojenec niti pijanec. Kljub temu se je odločil, da ne bo odstopil kot župan in da bo prihodnje leto znova kandidiral na volitvah.

Županovo kajenje pipe s crackom je prišlo v javnost že maja, ko sta spletna stran Gawker in časnik Toronto Star poročala o videu, ki je bil posnet z mobilnim telefonom in na katerem je to jasno videti. Ford je takrat odločno zanikal obstoj videoposnetka, vendar pa je policija minuli teden potrdila, da obstaja in da ni dvoma, kdo je na njem in kaj počne. Maja je Ford zanikal dejanje, zdaj, pol leta pozneje, pa se je moral zagovarjati pred mediji tudi zaradi tega. Iz rokava je potegnil priročen izgovor: »Nisem legal. Le vi niste postavili pravega vprašanja.«

Populistični župan, ki je iz Toronta naredil predmet posmeha v Kanadi in sosednjih Združenih državah Amerike, svoje someščane na različne načine spravlja v smeh in tudi zadrego. Leta 1999 so ga denimo aretirali na Floridi zaradi posedovanja marihuane, na javne prireditve prihaja pijan, zaletava se v šipe in kamere, meščanom redno kaže sredinec skozi okno svoje limuzine, na tiskovnih konferencah kriči na novinarje, zaradi slabega komentarja v časopisu je pripravljen fizično obračunati z novinarjem ...

Nič manj niso slavne njegove izjave, da aidsa ne moreš dobiti, če ne uporabljaš injekcij in če nimaš homoseksualnih spolnih odnosov; da bi bila postavitev zavetišča za brezdomce v predmestju Toronta žalitev za vsakega Torontčana ali da lahko užališ ženo Kanadčana, ne smeš pa žaliti njegove nogometne ekipe.

Po zadnjem priznanju o kajenju cracka mu je podpora samo še narasla. Le kako mu to uspe, se sprašujejo raziskovalci javnega mnenja in mediji. Povsem preprosto – Rob Ford je (čeprav se je rodil z zlato žlico v ustih) tudi čisto preprost človek, odgovarjajo poznavalci in navajajo primer: župan Ford se je odločil, da bo zgubil kar nekaj kilogramov, in to pred očmi javnosti. Ko je na javnem tehtanju ugotovil, da mi ni uspelo shujšati, mu je od razočaranja spodrsnilo na tehnici. Zvil si je gleženj in tako s sočutjem prebivalcev Toronta odstopil od javnega hujšanja.

O njegovem zasebnem življenju je le malo znanega. Da obstaja »gospa Ford«, imajo posneto na policiji, ko je za božič leta 2011 poklicala policijsko postajo in potožila, da hoče pijani gospod Ford proti njeni volji odpeljati otroke na Florido.