Sever Evrope v nemilosti zimskega neurja

Silovit veter je na Škotskem že terjal eno življenje. Moten je železniški in letalski promet.

Objavljeno
05. december 2013 14.02
GERMANY/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Sever Evrope se je danes znašel v nemilosti neurja, ki je kopno najprej dosegel na Škotskem, svojo pot pa nato nadaljeval proti Nemčiji, Danski, Švedski in Belgiji. Nevihta je s seboj prinesla zimske temperature, siloviti veter, ki je vrtinčil sneg in dež, je občasno zapihal tudi z 184 kilometri na uro, dvig gladine morja pa bo po napovedih rušil rekorde zadnjih desetletji.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je neurje na Škotskem že terjalo prvo življenje - voznika tovornjaka je veter zanesel v druge avtomobile.

Na Severnem Irskem je brez elektrike ostalo 6500 gospodinjstev, na Škotskem več kot 20.000.

Zaradi drobirja, ki ga je naneslo na tire, so na Škotskem iz varnostnih razlogov že ob 8. uri zjutraj v celoti zaustavili železniški promet. Oblasti so ukazale evakuacijo glavne glasgowske železniške postaje, kjer se je udrl del steklene strehe. Policija je pozvala tudi voznike osebnih vozil, naj se izogibajo najbolj izpostavljenim cestam. Na tleh so ostala številna potniška letala.

Britanska agencija za okolje je opozorilo izdala tudi za obmorska mesta na vzhodu Anglije, kjer naj bi se gladina morja dvignila največ v zadnjih 30 letih. S silovitim vetrom bodo prišli tudi visoki valovi.

Na izredno visoko plimo se pripravljajo tudi belgijska obmorska mesta. Morje naj bi po napovedih najvišjo točko doseglo v noči iz četrtka na petek. »Na podlagi simulacije smo izračunali, da bi lahko gladina vode narasla tudi za 6,1 metra. S tem bi podrla vse meritve, zabeležene v zadnjih 30 letih. A razloga za paniko še ni,« je povedal guverner belgijske province Zahodna Flandrija Carl Decaluwe.

Na prihod zimskega neurja se pripravljajo tudi na severu Nemčije. Najhujše pričakujejo v zveznih deželah Hamburg, Schleswig-Holstein, Spodnja Saška in Bremen. Pričakovati je prekinitev železniškega prometa, iz varnostnih razlogov so na severu države danes šole ostale zaprte. Letališče v Hamburgu je že odpovedalo večerne lete, vremenska ujma je odnesla tudi praznično razpoloženje v središču Hamburga, kjer so lokalne oblasti ukazale zapreti božični sejem in dobro pričvrstiti lesene stojnice.

Silovit veter bo težave najverjetneje povzročal tudi v zračnem in železniškem prometu na Danskem in jugu Švedske. Neurje bo po napovedih dansko prestolnico København doseglo najpozneje do večera. V skrajnem primeru bodo morale oblasti zapreti tudi Øresundski most, ki povezuje Dansko in Švedsko.