Severna in Južna Koreja na pogovorih za umiritev napetosti

Delovni pogovori so potekali v mirnem ozračju, zmenili so se za srečanje na ministrski ravni.

Objavljeno
09. junij 2013 10.37
South Korea Koreas Tension
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Seul - Predstavniki Severne in Južne Koreje so se danes sešli na prvih uradnih pogovorih po več kot dveh letih, njihov cilj pa je umiriti napetosti, ki so v zadnjih mesecih zaznamovale odnose med sosedama. Srečanje je potekalo v obmejni vasici Panmunjom, na njem pa so se dogovorili za skorajšnje srečanje na ministrski ravni.

Predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Kim Hjung Seok je povedal, da so pogovori potekali v »mirnem ozračju«.

Po besedah Kima so se posvetili okviru za pogovore na ministrski ravni. Po poročanju STA so se dogovorili za organizacijo srečanja ministrov, ki bi se lahko začelo v sredo v Seulu. Poleg kraja in datuma so udeleženci današnjih pogovorov razpravljali tudi o programu in trajanju srečanja na višji ravni, je še dejal Kim.

Med temami pogovorov naj bi bili tudi ponovno odprtje skupne industrijske cone v Kaesongu, ponovno odprtju gore Kumgang v Severni Koreji za turistične obiske ter nadaljevanje srečanj ločenih družin z obeh strani meje.

Do današnjega srečanja je prišlo po presenetljivi spremembi tona Severne Koreje, ki je nedavno predlagala začetek dialoga. Južna Koreja se je nemudoma odzvala s ponudbo ministrskega srečanja v Seulu, a je Severna Koreja odgovorila s željo po predhodnih pogovorih na nižji ravni. Končno se je stranema v soboto uspelo dogovoriti za današnje srečanje v Panmunjonu.

Severna Koreja je nedavno tudi sporočila, da je ponovno vzpostavila vojaško vročo linijo z Južno Korejo, ki jo je sicer prekinila konec marca.

Koreji sta se na zadnjih delovnih pogovorih sešli februarja 2011, na ministrski ravni pa se nista srečali že od leta 2007.