Severna Koreja grozi, ZDA krepijo obrambo

Pjongjang je na vzhodne obale države premestil raketo srednjega dosega, a Seul poudarja, da je pretirana skrb odveč.

Objavljeno
04. april 2013 10.37
SPACE-SATELLITE-NKOREA-SKOREA
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Washington, Pjongjang − Združene države Amerike so se zaradi severnokorejskega napenjanja mišic odločile še dodatno okrepiti svoj sistem raketne obrambe na Pacifiku, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je namreč včeraj pojasnil ameriški obrambni minister Chuck Hagel, vse bolj prepirljive grožnje Severne Koreje v kombinaciji z njenimi vojaškimi zmogljivostmi predstavljajo »resnično in očitno grožnjo« Združenim državam in njenima zaveznicama Japonski in Južni Koreji. »Zdaj imajo velike zmogljivosti, imajo raketne zmogljivosti,« je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP včeraj dejal Hagel in dodal, da v Washingtonu te grožnje jemljejo resno.

Ameriško obrambno ministrstvo se je tako odločilo, da bodo v vojaška oporišča na ameriškem ozemlju Guam, ki leži približno 3380 kilometrov jugovzhodno od Severne Koreje, in kjer je nameščenih okoli 6000 ameriških vojakov, shranjenih pa je tudi več podmornic in bombnikov, namestili obrambni in radarski sistem za prestrezanje raket.

Severna Koreja še naprej grozi

Kmalu po tej napovedi je Pjongjang sporočil, da je prejel zadnjo potrditev za vojaško posredovanje proti ZDA, ki bi lahko vključevalo tudi jedrsko orožje. »Trenutek eksplozije se naglo približuje,« je sporočil general severnokorejske vojske. Kot je napovedal, bodo ameriško agresijo zatrla najmodernejša, lažja in raznolika jedrska sredstva.

Poleg tega je Severna Koreja na svojo vzhodno obalo danes premestila balistično raketo srednjega dosega, ki lahko doseže tarče v Južni Koreji in na Japonskem.

Kot so sporočili iz Seula, to potezo budno spremljajo. Južnokorejski minister za obrambo Kim Kvan Jin je sicer parlamentarnemu odboru za obrambo danes zatrdil, da kljub temu, da dosega premeščene rakete ni podcenjevati, za zdaj vse kaže na to, da ni usmerjena proti ameriškim obalam. »Verjetno so namenjene testiranju ali pa vojaškim vajam,« je povedal. Poudaril je še, da se bo uradni Pjongjang verjetno zatekel k drugačnim oblikam provokacije, med njimi spopadom na mejah in kibernetičnim napadom.

Dogajanja na vzhodni obali Severne Koreje pozorno spremljajo tudi na Japonskem, a po besedah premiera Šinza Abeja kljub zaostreni retoriki ostajajo mirni. Tiskovni predstavnik japonske vlade je še sicer še pred tem dejal, da se Japonska pripravlja na »najslabši možni scenarij«.

Še vedno je zaprta tudi industrijska cona med Severno in Južno Korejo Kaesong, zadnja stična točka med državama, potem ko je Pjongjang pred tem prekinil vse druge oblike komunikacije s Seulom.

Mednarodna skupnost vse bolj zaskrbljena

Zaskrbljenost mednarodne skupnosti zaradi razmer na Korejskem polotoku je zaradi ostre retorike in tovrstnih potez vse večja.

Evropska unija je tako danes sporočil, da mora Severna Koreja prenehati s širjenjem napetosti in se namesto tega znova lotiti pogovorov z mednarodno skupnostjo. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je izrazila obžalovanje zaradi severnokorejske napovedi o vnovičnem zagonu jedrskega objekta Jongbjon, kar po njenih besedah očitno krši resolucijo ZN in severnokorejsko zavezo iz leta 2007. »Nenehno kršenje severnokorejskih mednarodnih obveznosti, ki ogrožajo stabilnost v regiji, bo prav gotovo privedlo do skupnega odziva mednarodne skupnosti,« je dejal Ashtonova. »Še enkrat pozivam severnokorejsko vodstvo, da se poda po konstruktivni poti in stopi v stik z mednarodno skupnostjo,« je še dodala.

Da ga napetost na Korejskem polotoku vse bolj skrbi, pa je danes dejal tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. Izrazil je pričakovanje, da bo Pjongjang kar najhitreje umaknil omejitve za južnokorejske delavce v skupnem industrijske objektu Kaesong in dodal, da bi lahko vse vpletene strani, še posebej severnokorejska najtesnejša zaveznica Kitajska, igrale pomembno vlogo pri umirjanju strasti.

Odzvala se je tudi Rusija, ki je sporočila, da Severna Koreja s svojimi dejanji »nedopustno« krši resolucije ZN. »Naše stališče je, da je treba v najkrajšem možnem času prekiniti s temi nevarnimi manevri in retoriko ter ustvariti pogoje, ki bodo omogočali nadaljevanje šeststranskih pogajanj,« je povedal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič.

Severna Koreja grozi, ZDA krepijo obrambo

Kot smo na naši spletni strani že poročali, so razmere na Korejskem polotoku v zadnjem času znova zelo napete. Povod za to je bil nedavni jedrski poskus Severne Koreje, na kar se je varnostni svet Združenih narodov odzval z uveljavitvijo novih sankcij. Olje so na ogenj še prilile vsakoletne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA, ki so se začele 11. marca. Pjongjang je posledično preklical premirje iz leta 1953, s katerim se je končala vojna med Korejama, na začetku marca pa je zagrozil tudi z jedrskim napadom na tarče v ZDA. Poleg tega je Severna Koreja pred dnevi sporočila, da stopa v vojno z Južno Korejo, hkrati pa je Pjongjang tako Seul kot Washington opozoril, da bi kakršna koli provokacija lahko povzročila vseobsegajoč jedrski spopad.

Ne glede na grožnje pa strokovnjaki še vedno dvomijo, da je Severna Koreja sposobna izdelati jedrsko orožje, ali da lahko njene rakete dosežejo ZDA, čeprav pa so po drugi strani v dometu njenih raket ameriška vojaška oporišča v Pacifiku, Južni Koreji in na Japonskem. Tudi zato se je južnokorejska predsednica Park Geun Hje odločila za oster odziv in je sporočila, da se bo Seul nemudoma odzval na morebitno agresijo severne sosede, poleg tega pa so Združene države v Južni Koreji v okviru skupnih vojaških vaj namestile lovska letala F-22.