Severna Koreja izstrelila raketo dolgega dosega

Po prvih podatkih je bila tokratna izstrelitev rakete uspešna. ZDA in Japonska sta že zahtevali sklic izredne seje VS ZN.

Objavljeno
12. december 2012 08.45
CHINA-NKOREA-MISSILE-SPACE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New York - Kljub opozorilom mednarodne skupnosti so severnokorejske oblasti danes izstrelile raketo dolgega dosega, ki je po njihovih trditvah v orbito uspešno ponesla opazovalni satelit. Čeprav ZDA in Japonska vztrajata, da je prvotni namen izstrelitve rakete vojaški, so iz Washingtona potrdili, da je bila danes zjutraj v orbito nameščen novi objekt.

»Izstrelitev druge različice našega satelita Kvangmjongsong-3  iz vesoljskega centra Sohae /.../ je bila uspešna. Satelit je v orbito vstopil po načrtih,« je danes zjutraj poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Raketa Unha 3 s satelitom na krovu je v vesolje krenila med korejskim polotokom in Kitajsko. Prvi del rakete je padel v Rumeno morje, drugi pa v Filipinsko.

Japonska vlada, ki je zaradi izstrelite severnokorejske rakete dolgega dometa povečala vojaško pripravljenost, je v svoje oporišče na otoku Mijakodžima namestila ladjo, opremljeno s patrioti. Iz Tokia so sporočili, da je raketa sicer prečkala del zračnega prostora nad prefekturo Okinava, a je niso poskušali prestreči.

Tiskovni predstavnik japonske vlade je že sporočil, da je izstrelitev »obžalovanja vredno dejanje«, ki ga Japonska ne more prezreti. Varnostni svet Združenih narodov sta zato skupaj z ZDA pozvali k izredni seji, ki se bo predvidoma začela danes ob 18. uri.

Odzvala se je tudi že Južna Koreja. Tamkajšnji predsednik Li Mjung Bak je sklical izredni sestanek s svojimi svetovalci, iz zunanjega ministrstva pa so sporočili, da izstrelitev ostro obsojajo.

Severna Koreja se je za izstrelitev rake Unha 3 odločila približno leto dni po smrti severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila, ki je umrl 17. decembra, in teden dni pred predsedniškimi volitvami v Južni Koreji.

To je sicer že druga izstrelitev rakete dolgega dosega pod vodstvom novega voditelja države Kim Džong Una, ki je oblast prevzel po smrti svojega očeta. Raketo so prvič poskušali izstreliti aprila, a je ta kmalu po vzletu razpadla in padla v morje.