Severna Koreja izstrelila še eno raketo

Vodena raketa, izstreljena z vzhodne obale Severne Koreje, je padla v Japonsko morje.

Objavljeno
19. maj 2013 14.18
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Seul - Severna Koreja je danes izvedla še en test rakete kratkega dosega, že četrti v dveh dneh, so sporočile južnokorejske oblasti. Vodena raketa, izstreljena z vzhodne obale Severne Koreje, je popoldne padla v Japonsko morje, je sporočilo obrambno ministrstvo v Seulu.

Severna Koreja je v soboto z vzhodne obale izstrelila tri rakete kratkega dosega, ki so prav tako pristale v Japonskem morju. Država je v preteklosti že večkrat izstrelila rakete kratkega dosega v okviru testiranj ali vojaških vaj.

Južna Koreja in ZDA sta ta teden izvedli skupne dvodnevne vojaške vaje na morju, ki jih je Pjongjang označil za objestno provokacijo in priprave na vojno.

Oblasti v Seulu so danes obsodile »provokacijo« Severne Koreje, čeprav je šlo samo za rakete kratkega dosega. Po ocenah južnokorejskega ministrstva za združitev Pjongjang s takšnimi dejanji ogroža celotno regijo, zato se mora takšno početje »nemudoma nehati«.

Severno Korejo so k zadržanosti pozvale tudi ZDA, odzval pa se je tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je izrazil upanje, da se bo Severna Koreja v bodoče vzdržala takšnih dejanj.