Severna Koreja: moratorij za izstreljevanje raket poletel v zrak

Izstrelitev »satelita za opazovanje Zemlje« utegne Severno Korejo stati 240.000 ton hrane, ki je ne bo iz ZDA.

Objavljeno
16. marec 2012 07.30
Posodobljeno
16. marec 2012 07.30
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking

Peking - Ni države, kjer bi si bilo primerneje ogledati film Izgubljeno s prevodom, kot je Severna Koreja. Kajti ko je Pjongjang danes napovedal, da bo aprila izstrelil »satelit za opazovanje Zemlje«, so se vsi v regiji vznemirili, ker so »satelit« prevedli z »raketa dolgega dosega«.

Razmere se lahko nevarno zaostrijo, če ne bo kmalu izšel kak dober diplomatski slovar, ki bi izboljšal sporazumevanje najprej med Severno in Južno Korejo, potem pa še med Pjongjangom, ki meni, da ima vso pravico do osvajanja vesolja, in Washingtonom, ki opozarja, da gre za hudo provokacijo.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je danes sporočila, da je izstrelitev predvidena za dan med 12. in 16. aprilom, in sicer v okviru praznovanja stoletnice rojstva ustanovitelja komunističnega režima in večnega predsednika Kim Il Sunga.

Opazovalni satelit Kvangmjongsong 3 oziroma njegovo nosilno raketo Unha 3 s satelitom na krovu bodo iz raketnega oporišča Sohae v okrožju Čolsan pokrajine Severni Pjongjang izstrelili proti jugu, je KCNA navajala besede tiskovnega predstavnika odbora za vesoljsko tehnologijo.

»Demokratična ljudska republika Koreja bo dosledno upoštevala mednarodna pravila, ki veljajo za izstrelitev znanstveno-tehnoloških mirnodobnih satelitov, in zagotovila popolno transparentnost, da bi pridobila zaupanje mednarodne skupnosti ter spodbudila skupno znanstveno raziskovanje vesolja in tehnologije izstreljevanja satelitov,« so zapisali v sporočilu tiskovnega predstavnika, ki je posebno poudaril, da so pri izbiri orbite tokrat upoštevali varnost sosednjih držav, če bi morda odpadli nekateri deli nosilne rakete.

V Pjongjangu trdijo, da tako samo nadaljujejo program, med katerim so v prvi fazi »uspešno« izstrelili Kvangmjongsong 1 (leta 1998) in 2 (leta 2009), vendar iz nobene tuje opazovalnice vesolja niso opazili teh satelitov v orbiti. Drugi je skoraj gotovo padel v Tihi ocean, potem ko je na raketi Unha 2 preletel Japonsko in približno 3500 kilometrov dolgo pot. Z izstrelitvijo so vse bližnje države opozorili, da Severna Koreja počasi, a zanesljivo izpopolnjuje nosilne rakete.

»Prepričan sem, da so leta 2009 izstrelili satelit, ne pa balistični izstrelek,« je izjavil Cui Yingjiu, častni direktor inštituta za korejsko kulturo na univerzi Beida v Pekingu, ki je v 60. letih prejšnjega stoletja študiral skupaj s pokojnim voditeljem Kim Džong Ilom v Pjongjangu.

Ogrožen sporazum z Washingtonom

Tudi če bi tokrat v vesolje poslali satelit, bi z izstrelitvijo rakete, ki lahko nosi jedrsko konico, neposredno ogrozili izvajanje določil pred kratkim sklenjenega sporazuma z Washingtonom o jedrskem in raketnem moratoriju v zameno za hrano.

»Izstrelitev bo ogrozila regionalno varnost, poleg tega pa nasprotuje nedavnim izjavam predstavnikov Severne Koreje o ustavitvi poskusov z raketami dolgega dosega,« je izjavila tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland. Japonska je pozvala Pjongjang, naj se odpove izstrelitvi, v Tokiu pa so takoj sestavili skupino za krizne razmere, ki mora natančno opazovati severnokorejska raketna oporišča in tesno sodelovati z ZDA in Južno Korejo.

Napoved je najhuje prizadela Seul, ki je že močno poostril varnostne ukrepe, medtem ko pričakuje državnike iz približno 40 držav, ki se bodo 26. marca tu zbrali na dvodnevnem vrhunskem srečanju o jedrski varnosti. Poleg tega pričakujejo, da bo ameriški predsednik Barack Obama takrat obiskal demilitarizirano območje ob meji s Severno Korejo. Seveda bo s kraja, ki mu mnogi analitiki pravijo »najnevarnejša točka današnjega sveta«, namenil nekaj besed tudi Pjongjangu. Opazovali bomo lahko, kako se bo regija izgubila v političnem prevodu vseh besed, ki jih bodo politični voditelji izrekli prihodnji teden.

Mladi vodja Kim Džong Un je demarkacijsko črto obiskal že 3. marca, ko je brez predhodne napovedi vstopil na skupno varnostno območje, kjer se sicer srečujejo predstavniki obeh Korej. Ni popolnoma jasno, ali to, da se je pokazal pred južnokorejskimi in ameriškimi vojaki ter silami OZN, ki tam varujejo premirje iz leta 1953, pomeni, da je pripravljen na vojno ali na mir. Ali morda na obe možnosti. Vsem je jasno le to, da se prav zaradi njega Pjongjang ne more odpovedati izstrelitvi satelita, četudi bo treba odločitev plačati z 240.000 tonami hrane, ki jih ZDA zaradi spremenjenih razmer morda ne bodo poslale sestradanemu ljudstvu.

Spor v Pjongjangu?

Poznavalci razmer v Severni Koreji so začeli ugibati, ali bi morda lahko začeli govoriti o sporu v Pjongjangu in ali bo Kim Džong Un moral še prepričati vojaško vodstvo o tem, da je res sposoben vodja. Ko je namestnik zunanjega ministra Ri Jong Ho prejšnji mesec obiskal ZDA in se po forumu, ki se ga je udeležil, sestal z ameriškimi uradnimi predstavniki, jim je povedal, da si mlada generacija želi miru in se ni več pripravljena vojskovati z ZDA. Napoved izstrelitve satelita tik pred velikim praznikom prihodnji mesec je zato povezana predvsem z notranjo utrditvijo moči, brez katere novi vodja ne bo mogel spremeniti ničesar niti v zunanji politiki.

Peking ne more biti zadovoljen z napovedanim satelitskim podvigom v soseščini tudi zato, ker bodo satelit Svetla zvezda 3 poslali v vesolje iz novega oporišča, 50 kilometrov od mejnega prehoda s Kitajsko. Raketa bo letela nad Rumenim in Vzhodnim kitajskim morjem in padla kdo ve kam. Toda izstrelitev bodo gotovo označili za uspešno, tudi če se bo satelit izgubil nekje med vsemi poskusi Pjongjanga, da bi sam sebe prepričal o pravilnosti svoje politike.