Severna Koreja: ostri protesti mednarodne skupnosti

Prvi so se na jedrski test v svoji severni sosedi z ogorčenjem in zaskrbljenostjo razumljivo odzvali v Južni Koreji.

Objavljeno
12. februar 2013 20.23
UN North Korea
D. S., zunanja politika
D. S., zunanja politika

Severnokorejski jedrski poskus je ob ostrih reakcijah Washingtona in zaskrbljenih kritikah Kitajske, ki je do zdaj vendarle veljala za edino preostalo zaveznico Pjongjanga, izzval val ogorčenja tudi drugod po svetu.

Prvi so se na jedrski test v svoji severni sosedi z ogorčenjem in zaskrbljenostjo razumljivo odzvali v Južni Koreji. Ker Seul od začetka leta v vlogi nestalne članice predseduje varnostnemu svetu, je bila na njegovo zahtevo nemudoma, že za popoldne po srednjeevropskem času, sklicana tudi izredna seja varnostnega sveta. Generalni sekretar svetovne organizacije Ban Ki Mun je še pred tem sestankom opozoril, da je bil severnokorejski jedrski poskus jasna in zelo huda kršitev vseh resolucij, ki so jih sprejeli Združeni narodi, in da je najhujšega obžalovanja vredno prav to, kako ignorantsko se Severna Koreja obnaša do vseh pozivov mednarodne skupnosti. VS je namreč zaradi nedovoljenega severnokorejskega testa rakete dolgega dosega, ki ga je decembra lani izvedel režim mladega diktatorja Kim Džong Una, v začetku januarja sprejel nove sankcije proti Pjongjangu, v Severni Koreji pa so se nanje očitno odločili odzvati s še veliko bolj zaskrbljujočim jedrskim poskusom.

Takoj po podzemni jedrski eksploziji, ki je povzročil potres z močjo 5,1 stopnje po Richterju (zaznali so ga tudi seizmografi v Evropi), so se na očitno provokacijo severnokorejskega režima ostro odzvali tudi v Rusiji. Pjongjang je znova in nalašč prekršil vse resolucije varnostnega sveta, ki mu prepovedujejo izvajati jedrske poiskuse in testirati raket, je v zelo ostrem tonu povedal tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva. V Rusiji so po poročanju tiskovne agencije Interfax na zahtevo obrambnega ministrstva ob meji med državama takoj začele meriti morebitno povečano stopnjo radioaktivnosti. Za zdaj po trditvah meteorologov še ni zaznati povečane nevarnosti.

V Evropi sta se med prvimi oglasila nemški zunanji minister Guido Westerwelle in njegov britanski kolega William Hague. Westerwelle je zaradi ponovnega »eklatantnega« severnokorejskega kršenja vseh resolucij ZN poudaril, da se bo moral »varnostni svet zdaj lotiti še ostrejših sankcijah proti režimu v Pjongjangu«, medtem ko je Hague ob zelo ostrih kritikah severnokorejskega početja opozoril predvsem na »zelo resno grožnjo, ki jo za mednarodno varnost in za varnost v regiji pomeni nadaljni razvoj severnokorejskih jedrskih in raketnih sistemov«. Zunanji ministri EU bodo o izzivanjih Pjongjanga razpravljali v ponedeljek.

Ostre kritike in zahteve po »ustreznem odgovoru« na »ponavljajoča se izzivanja in provokacije«, ki si jih dovoli Kim Džong Un, je bilo danes med drugim slišati tudi iz Nata, Francije, Indije in Japonske. Skupna jim je bila ugotovitev, da utegne severnokorejsko ravnanje, če ga mednarodna skupnost ne bo preprečila, hitro in zelo nevarno zaostriti razmere v širši regiji, pred skorajšnjo predsedniško menjavo v Južni Koreji, ki je obetala nekaj več spravljivih tonov, pa dokončno pokopati tudi vsakršno upanje v normalizacijo razmer na korejskem polotoku.