Severna Koreja predlaga pogovore z ZDA

»Situacija je zdaj odvisna od tega, kako odgovorne odločitve bodo sprejele ZDA,« so sporočili iz Pjongjanga.

Objavljeno
16. junij 2013 14.52
KOREA-NORTH/
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Seul - Severna Koreja je predlagale pogovore z ZDA na visoki ravni. Tema naj bi bil severnokorejski jedrski program in omilitev napetosti na Korejskem polotoku, piše Slovenska tiskovna agencija. »Predlagamo pogovore na visoki ravni med Severno Korejo in ZDA z namenom zagotoviti mir in stabilnost v regiji in umiriti napetosti na Korejskem polotoku,« je v izjavi zapisala vplivna severnokorejska nacionalna komisija za obrambo.

Severna Koreja je pripravljena na »resno razpravo o številnih vprašanjih, vključno s ciljem ZDA ustvariti svet brez jedrskega orožja«, so zapisali. ZDA so ob tem pozvali, naj določijo kraj in čas za pogovore.

»ZDA ne bi smele postavljati kakršnih koli predpogojev za pogovore, če so pristno zainteresirane za zagotavljanje miru in stabilnosti v regiji, tudi na ameriški celini,« navaja izjava. Komisija dodaja še, da se zavzema za denuklearizacijo polotoka, severnokorejsko jedrsko orožje pa je branila kot »samoobrambni ukrep« proti vojaškim in jedrskim grožnjam s strani ZDA. »Situacija je zdaj odvisna od tega, kako odgovorne odločitve bodo sprejele ZDA,« še dodaja izjava.

Stanje na Korejskem polotoku je napeto vse od tretjega jedrskega poskusa Severne Koreje februarja letos. Ta je državi na glavo nakopal nove sankcije ZN, na kar se je Pjongjang odzval z grožnjami južni sosedi in ZDA.

Severna in Južna Koreja sta za ta teden napovedovali pogovore na visoki ravni, ki pa so jih kasneje odpovedali. Domnevno naj bi bil razlog ta, da se niso mogli dogovoriti, kdo naj bi vodil delegaciji.