Severna Koreja: zaradi obilnega deževja umrlo že 88 ljudi

Severno Korejo je prizadel tajfun z močnim deževjem, zaradi katerega je v mesecu dni umrlo 88 ljudi.

Objavljeno
29. julij 2012 14.24
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Seul - Zaradi tajfuna, ki je prizadel Severno Korejo, je v mesecu dni umrlo 88 ljudi, uničenih je več deset tisoč domov, obsežne kmetijske površine pa so poplavljene. Kot poroča Slovenska tiskovna agencija vremenoslovci opozarjajo, da v prihajajočem tednu pričakujejo še več deževja, predvsem na severu in zahodu države.

Poplave naj bi še povečale že tako hudo lakoto, ki pesti državo, saj je močno deževje nastopilo nedolgo po hudi suši, poroča STA.

Poplavljenih naj bi bilo 25.700 hektarov kmetijskih površin, okoli 4800 hektarov pa so uničili plazovi. Po podatkih severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA je v deževju v minulem mesecu umrlo že 88 ljudi, 134 je ranjenih, več kot 60.000 pa jih je ostalo brez strehe nad glavo, povzema STA.

Po navedbah Združenih narodov naj bi sicer dve tretjini od 24 milijonov prebivalcev v Severni Koreji trpeli zaradi kroničnega pomanjkanja hrane. V hudi lahkoti, ki je državo pestila v 90. letih minulega stoletja, je v Severni Koreji umrlo več sto tisoč ljudi.