Severna Koreja ZDA zagrozila z jedrskim napadom

Pjongjang je grožnjo izrekel nekaj ur pred začetkom glasovanja VS ZN o novih sankcijah zoper Severno Korejo.

Objavljeno
07. marec 2013 16.42
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pjongjang - Tiskovni predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva je danes Združenim državam Amerike zagrozil z jedrskim napadom, če ne prekličejo skupnih vojaških vaj z Južno Korejo, predvidenih za naslednji teden. »ZDA bodo prižgale zažigalno vrvico jedrske vojne. Naše revolucionarne obtožene sile se bodo zatekle k pravici do preventivnega jedrskega napada,« je v sporočilu za javnost dejal tiskovni predstavnik. Dodal je še, da bo vojna na Korejskem polotoku neizogibna, če Washington in Seul ne prekličeta načrtovanih vojaških vaj.

Severna Koreja je grožnjo o jedrskem napadu izrekla nekaj ur pred glasovanjem varnostnega sveta Združenih narodov. Ta je danes potrdil novo resolucijo, ki zaostruje sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega tretjega jedrskega poskusa 12. februarja. ZDA so po pogajanjih s Kitajsko dosegle, da so na seznam za sankcije dodali dve podjetji in tri posameznike.

Ameriške veleposlanica pri ZN je včeraj sporočila, da gre za »najostrejše sankcije, ki so jih kadarkoli doslej uveljavili Združeni narodi«. Resolucija poleg tega napoveduje dodatne sankcije ob morebitnem nadaljevanju jedrskih poskusov v Severni Koreji.

Pjongjang je sicer današnjo grožnjo izrekel dan potem, ko je sporočil, da bo zaradi ameriškega vztrajanja pri dodatnih sankcijah in vojaških vaj preklical premirje, s katerim se je leta 1953 končala vojna z južno sosedo.