Severnokorejske rakete »v stanju pripravljenosti«

Kitajska je pozvala k »skupnim naporom« za zmanjšanje napetosti na Korejskem polotoku.

Objavljeno
29. marec 2013 09.47
KOREA-NORTH/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Pjongjang - Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je danes odredil pripravljenost vojske na raketne napade na ZDA in ameriška oporišča v Tihem oceanu v odgovor na sodelovanje ameriških bombnikov B-2 v skupnih vojaških vajah z Južno Korejo. To je sporočil po nujnem sestanku z visokimi predstavniki vojske.

V primeru »lahkomiselnih ameriških provokacij morajo severnokorejske sile brez usmiljenja napasti ZDA, ameriška oporišča v Tihem oceanu, vključno s Havaji in Guamom, kot tudi tista v Južni Koreji,« je dejal po pisanju Slovenske tiskovne agencije. Kim je še poudaril, da je »napočil čas za poravnavo računov z ameriškimi imperialisti«.

Dodal je, da pri četrtkovem sodelovanju dveh ameriških, za radarje nevidnih bombnikov B-2, ki lahko nosita tudi jedrsko orožje, v skupnih vojaških vajah z Južno Korejo, ni šlo zgolj za prikaz moči, temveč za ultimat ZDA, da bodo za vsako ceno sprožile jedrsko vojno.

Kimov ukaz sicer pomeni samo formalizacijo torkove odločitve vojske, ki je strateške raketne enote postavila v stanje pripravljenosti. V sredo je nato prekinila še zadnjo vojaško telefonsko povezavo s Seulom.

Čeprav ni dokazano, da ima Severna Koreja raketne zmogljivosti, s katerimi bi lahko dosegla ZDA ali celo njena oporišča v Tihem oceanu, je ameriški obrambni minister Chuck Hagel v četrtek opozoril, da so se ZDA »pripravljene odzvati na vse možnosti« s strani Severne Koreje.

»Jasno želimo povedati, da provokacije Pjongjanga jemljemo zelo resno in da bomo nanje odgovorili,« je dejal, ko je pred novinarji branil udeležbo omenjenih bombnikov v vojaških vajah.

Kot navaja Slovenska tiskovna agencija, po ocenah poznavalcev grožnjam Pjongjanga ne gre pripisovati prevelike teže oziroma, da bi obstajala neposredna nevarnost vojne. Gre za neizbežen in odmerjen odziv na ameriške bombnike, igra kdo bo prvi z ZDA pa se bo nadaljevala, je dejal Kim Jong Hjun, strokovnjak za Severno Korejo na južnokorejski univerzi Dongguk.

Na najnovejšo zaostritev se je danes že odzvala Kitajska, ki je pozvala k »skupnim naporom« za zmanjšanje napetosti na Korejskem polotoku. »Vse strani pozivamo, naj si prizadevajo za zmanjšanje napetosti,« je na rednem briefingu dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei. Kitajska je edina zaveznica severnokorejskega režima.

Odziv je prišel tudi iz Moskve. Ruski zunanji minister Segej Lavrov je namreč posvaril pred »napenjanjem vojaških mišic«. Opozoril je, da lahko situacija hitro uide izpod nadzora, in dodal, da takšno obnašanje »vodi v peklenski krog«.

Po besedah Lavrova napetosti ne smejo biti izrabljene za reševanje geopolitičnih vprašanj z vojaškimi sredstvi. Prizadevanja se morajo veliko bolj usmerjati na dialog, je še poudaril.