Severozahod Evrope v primežu hudega neurja

Neurje s silovitim vetrom in obilnim deževjem je po zadnjih informacijah zahtevalo najmanj osem življenj.

Objavljeno
28. oktober 2013 12.52
Britain Storm
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

London − Jug Britanije, sever Francije, Nizozemsko in zahod Nemčije je ponoči doseglo hudo neurje s silovitim vetrom in obilnim deževjem, ki je po zadnjih informacijah zahtevalo najmanj osem življenj.

Na Otoku so divjanje narave opisali kot najhujše v zadnjem desetletju. Otok Wight je bičal veter s hitrostjo do 160 kilometrov na uro, celino pa s hitrostjo okoli 130 kilometrov na uro.

Po navedbah britanske policije je v Kentu umrla 17-letnica, ki je spala v avtodomu, na katerega je padlo drevo, v Watfordu severno od Londona pa je v podobnem dogodku umrl 50-letnik. Pozneje so pod ruševinami hiš v Londonu našli trupli moškega in ženske, ki sta umrla v eksploziji plinske cevi, ki ji je po mnenju preiskovalcev botrovalo neurje. Poleg tega po navedbah agencije Reuters pogrešajo 14-letnika, ki ga je v nedeljo popoldne še pred prihodom neurja odneslo morje. Reševalci so bili po besedah policije zaradi visokih valov in močnih vetrov pozno sinoči primorani prekiniti iskanje.

Silovit veter in močno deževje sicer povzročata številne preglavice. V Britaniji je po navedbah AP brez elektrike ostalo okoli 270.000 gospodinjstev. Ponekod so morali ravno v času najhujše prometne konice prekiniti železniške povezave, drugod so zaradi poplav neprevozne ceste. Na letališču Heathrow so odpovedali okoli 130 letov, o motnjah pa poročaj tudi z letališča Gatwick.

Zaradi neurja, enega najhujših po letu 1987, ko je v tako imenovanem »velikem neurju« z vetrovi okoli 180 kilometrov na uro umrlo 18 ljudi, padlo pa je okoli 15 milijonov dreves in nastalo za 1,2 milijarde evrov škode, je britanski premier David Cameron sklical sestanek vlade, okoljske agencije in meteorologov.

Žrtve neurja tudi v drugih državah

Neurje preglavice povzroča tudi na severu Francije, kjer je brez elektrike ostalo okoli 75.000 gospodinjstev, zahtevalo pa je tudi smrtno žrtev − v regiji Bretanija je umrla ženska, ki so jo odnesli valovi.

O žrtvi poročajo tudi iz Amsterdama, kjer je posledicam poškodb podlegla ženka, na katero je med hojo vzdolž kanala padlo drevo. Poleg tega so na amsterdamskem letališču Schiphol potnike že obvestili, da lahko pričakujejo zamude, po navedbah agencije AP pa poročajo o zamudah v železniškem prometu, prebivalce so zaradi silovitih vetrov posvarili tudi pred vožnjo s kolesom.

Dve žrtvi je neurje zahtevalo tudi na zahodu Nemčije, kjer sta umrla potnika v vozilu, na katerega je padlo drevo.