Sirija: Asad prisegel sredi vojne vihre

Bašar al Asad je prevzel nov sedemletni mandat na čelu države, v kateri je triletna vojna zahtevala že 170.000 življenj.

Objavljeno
16. julij 2014 11.09
Posodobljeno
16. julij 2014 11.09
SYRIA-CONFLICT-ASSAD-CHEMICAL-WEAPONS
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Damask − Več kot mesec dni po sirskih predsedniških volitvah, ki sta jih tako opozicija kot mednarodna skupnost označili za »farso«, je danes v Damasku prisegel novi stari predsednik − 48-letni Bašar al Asad.

Zdravnik, ki se je moral po smrti starejšega brata Basila leta 1994 iz Londona nemudoma vrniti v Damask, kjer ga je oče Hafez al Asad poslal na vojaško akademijo in ga »izuril« za vodenje države, je za nov sedemletni mandat prisegel v predsedniški palači v Damasku. V skladu s postopkom bo po inavguracijski slovesnosti odstopila vlada, Asad pa bo imenoval novega premiera, ki bo nasledil Vaela al Halkija.

»Sirci, tri leta in štirje meseci so minili, odkar so nekateri vpili 'svoboda',« je na slovesnosti v predsedniški palači dejal Asad, pri čemer je imel v mislih začetek revolucije marca 2011. »Hoteli so revolucijo, toda pravi revolucionarji ste vi. Čestitam vam za vašo revolucijo in vašo zmago,« je dodal po pisanju AFP. »Tisti, ki so izgubili smer, lahko zdaj jasno vidijo ... razkriti so bili pošastni obrazi, maska svobode in revolucije je padla,« je še povedal.

Sirska opozicija je volitve, ki so potekale le na območjih pod nadzorom režimskih sil in na katerih je Asad osvojil 88,7 odstotka glasov, označila za farso. Zahtevala je namreč odhod Asada z oblasti, s čimer se je strinjal tudi Zahod, zdaj pa opozicija svari, da so zahteve po njegovem odstopu s prevlado skrajnega sunitskega gibanja Islamska država, ki deluje tako na območju Sirije kot Iraka, vse redkejše.

»Razmere na Bližnjem vzhodu se hitro spreminjajo. Na žalost Sircev je nestabilnost območja odtegnila pozornost mednarodne skupnosti [z dogajanja v Siriji],« je povedal član opozicijske Nacionalne koalicije Samir Našar in dodal, da se svet ne more odločiti, ali naj se osredotočiti na »Islamsko državo, Irak ali Egipt«.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so sunitski skrajneži »darilo« Asadu, ki postaja vse bolj sprejemljiva alternativa Islamski državi. Po besedah Našarja sirski predsednik zdaj svetu sporoča: »Sem na vaši strani, lahko se zoperstavim terorizmu in ekstremizmu, podprite me in priznajte mojo vladavino.«

Kljub temu so po poročanju Slovenske tiskovne agencije analitiki mnenja, da Asad ne more storiti ničesar, da bi ljudje pozabili na preteklost. Po mnenju poznavalca v Dohi Salmana Šajka je bilo prelite preveč krvi, da bi lahko med večino prebivalcev vnovič pridobil legitimnost. Gre torej za Pirovo zmago na ruševinah države, ki ne bo več pristala na vrnitev v stanje pred vojno, še meni Šajk.