Sirija – trenutno najbolj krvav svetovni konflikt

Lakdar Brahimi še naprej tava v temi. Za »mirne rešitve« je v Siriji prepozno.

Objavljeno
15. oktober 2012 15.10
TOPSHOTS-SYRIA-CONFLICT-ALEPPO
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Teheran - Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Lakdar Brahimi se je iz Teherana vrnil dobre volje. Potem, ko je ostareli alžirski diplomat, ki je na čelu »mirovne misije« zamenjal Kofija Anana, Irance zaprosil za pomoč v sirskem konfliktu, so mu slednji ponudili načrt, ki predvideva prekinitev ognja in začetek pogajanj med oblastmi v Damasku in uporniki. Brahimi je iranski predlog pohvalil in ob tem dodal, da bi prekinitev ognja »lahko omogočila razvoj političnega procesa«.

Skoraj dvajset mesecev po začetku sirske vojne, v kateri je bilo do zdaj ubitih okoli 33.000 ljudi, takšne diplomatske fraze, milo rečeno, zvenijo cinično. Sirski konflikt je z intenzivno pomočjo številnih zunanjih dejavnikov že davno presegel raven, ko bi bilo mogoče govoriti o pogajanjih, »miroljubnih rešitvah«, prekinitvah ognja in premirjih. Lakdar Brahimi preprosto nadaljuje tam, kjer je končal njegov predhodnik - v popolni temi idej in v odsotnosti potence mednarodne skupnosti. Na čelu z Združenimi narodi.

Nadaljevanje takšne »politike« mednarodne skupnosti, ki je prebivalce Sirije očitno prepustila same sebi, utegne biti še posebej nevarno zaradi zaostrovanje odnosov med Ankaro in Damaskom, ki sta praktično že v vojni. In to ne le zaradi obmejnih spopadov, temveč predvsem zaradi turškega zaprtja zračnega prostora za vsa sirska civilna letala, kar jasno izraža turško ambicijo po uvedbi območja prepovedi letenja tudi nad severnim delom Sirije, kar bi lahko ključno vplivalo na razmerja na bojiščih. Mimogrede - pred nekaj urami so turške zračne sile k pristanku na letališču v Erzurumu prisilile armensko letalo, ki je bilo namenjeno v Sirijo, a zaenkrat še ni znano, kakšen je bil armenski »tovor«.

Kljub temu, da so spopadi v Siriji še vedno omejeni le na določena (večinoma urbana) področja, se število žrtev strmo vzpenja. Vojna v Siriji je trenutno najbolj krvav svetovni konflikt, ki mu ni videti konca. Nasprotno. Prekinitev ognja? Bo Lakdar Brahimi osebno odšel v krvavi in vse bolj porušeni Alep in nagovoril obe vojskujoči se strani. Bo odšel v Homs in vladne sile prosil za milost, da lahko tudi uporniki pridejo k sebi? Bo Brahimi po Damasku lovil uvožene samomorilske napadalce in jih prosil za manjšo prestavitev njihovih načrtov?!