Sirija: ogrevanje za nov krog pogajanj

Na predvečer novih pogajanj o ukrepih za normalizacijo razmer sta se srečala Hillary Clinton in Sergej Lavrov.

pet, 29.06.2012, 21:35

Sankt Peterburg − Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton in njen ruski kolega Sergej Lavrov sta se na predvečer novih pogajanj o ukrepih za normalizacijo razmer v Siriji srečala v ruskem Sankt Peterburgu. Cilj srečanja je bil, da bi vsaj nekoliko zbližala stališča njunih držav do krize v Siriji − teme, pri kateri ZDA in Rusija stojita na zelo oddaljenih bregovih. Jutri se namreč v Ženevi začne srečanje, na katerem bodo predstavniki številnih držav razpravljali o predlogu posebnega predstavnika OZN za Sirijo Kofija Anana o možnosti uvedbe posebne vlade v Siriji, ki bi ustavila nasilje v državi in začela tranzicijo v novo obdobje te bližnjevzhodne države.

Ruski zunanji minister Lavrov je včeraj sicer priznal, da Sirija potrebuje tranzicijski čas, da ustavi nasilje, vendar ne odobrava vseh elementov Ananovega načrta, še posebej ne tistih, ki namigujejo na odstavitev sirskega predsednika Bašarja al Asada.

»Zunanji opazovalci ne smejo narekovati Siriji, kako naj ravna, ampak morajo v prvi vrsti na obe strani vplivati z namenom, da se prekine nasilje,« je dejal Sergej Lavrov.

Po drugi strani pa je Clintonova optimistična, da bodo vse vpletene strani v Ženevi sprejele ponujeni Ananov načrt. Po njenem mnenju je to priložnost, da vendarle dosežejo napredek v načrtih za rešitev šestnajstmesečnih spopadov v Siriji.

Prijavi sovražni govor