Sirija: ogrevanje za nov krog pogajanj

Na predvečer novih pogajanj o ukrepih za normalizacijo razmer sta se srečala Hillary Clinton in Sergej Lavrov.

pet, 29.06.2012, 21:35

Sankt Peterburg − Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton in njen ruski kolega Sergej Lavrov sta se na predvečer novih pogajanj o ukrepih za normalizacijo razmer v Siriji srečala v ruskem Sankt Peterburgu. Cilj srečanja je bil, da bi vsaj nekoliko zbližala stališča njunih držav do krize v Siriji − teme, pri kateri ZDA in Rusija stojita na zelo oddaljenih bregovih. Jutri se namreč v Ženevi začne srečanje, na katerem bodo predstavniki številnih držav razpravljali o predlogu posebnega predstavnika OZN za Sirijo Kofija Anana o možnosti uvedbe posebne vlade v Siriji, ki bi ustavila nasilje v državi in začela tranzicijo v novo obdobje te bližnjevzhodne države.

Ruski zunanji minister Lavrov je včeraj sicer priznal, da Sirija potrebuje tranzicijski čas, da ustavi nasilje, vendar ne odobrava vseh elementov Ananovega načrta, še posebej ne tistih, ki namigujejo na odstavitev sirskega predsednika Bašarja al Asada.

»Zunanji opazovalci ne smejo narekovati Siriji, kako naj ravna, ampak morajo v prvi vrsti na obe strani vplivati z namenom, da se prekine nasilje,« je dejal Sergej Lavrov.

Po drugi strani pa je Clintonova optimistična, da bodo vse vpletene strani v Ženevi sprejele ponujeni Ananov načrt. Po njenem mnenju je to priložnost, da vendarle dosežejo napredek v načrtih za rešitev šestnajstmesečnih spopadov v Siriji.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se