Sirija: opazovalci obiskali Homs

V Damask je danes prispel norveški general Robert Mood, ki bo prevzel vodenje opazovalcev.

Objavljeno
29. april 2012 18.03
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Damask − Opazovalci Združenih narodov so danes obiskali četrt Haladija v sirskem mestu Homs, ki je bil dolgo časa tarča obstreljevanja tamkajšnjih vojaških sil. Opazovalci so četrt Haladija obiskali v okviru svoje misije nadziranja prekinitve ognja v Siriji, ki je začelo veljati 12. aprila, piše Slovenska tiskovna agencija.

V državo je doslej sicer prispelo 15 opazovalcev, čeprav je varnostni svet ZN odobril napotitev do 300 neoboroženih vojaških opazovalcev. Danes pa je v Damask prispel tudi norveški general Robert Mood, ki bo prevzel poveljstvo opazovalcev, do sredine maja pa bo v državo predvidoma prišlo sto opazovalcev.

Nasilje se občasno še vedno nadaljuje

Kljub prisotnosti opazovalcev v Siriji pogosto prihaja do kršitev prekinitev ognja, ki ga je predvidel mirovni načrt posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Anana. V Homsu, kjer sta nameščena dva opazovalca, je njuna prisotnost že pripomogla k zmanjšanju nasilja, čeprav še vedno pogosto izbruhnejo spopadi. V eni od četrti v Homsu so po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice vladni ostrostrelci danes tako ubili dva človeka. O smrtni žrtvi in ranjenih so poročali tudi iz bližnjih vasi. V eksploziji v vojaškem taboru južno od mesta Alep so medtem umrli štirje vojaki.

Sirska vladna časnika Tišrin in Tavra sta za napade obtožila teroristično mrežo Al Kaida, ZDA in nekatere arabske države, dodaja STA. »Sirija se sooča z več kot le oboroženimi skupinami kriminalcev, ki poskušajo ubežati pravosodju, sooča se s terorizmom, ki ga vodi Al Kaida,« so zapisali v današnji izdaji časnika Tišrin. »Washington ima dolgo zgodovino podpiranja terorizma in to se ponavlja v Siriji, kjer teroristične skupine podpirajo tudi nekatere arabske države,« so še dodali.