Sirija: padec ključnega režimskega letalskega oporišča

Bitka za Taftanaz je pokazala, da so sirski upor proti režimu iz rok sekularnih upornikov prevzele skrajne sunitske skupine.

Objavljeno
11. januar 2013 12.01
Posodobljeno
11. januar 2013 12.10
SYRIA-CRISIS/
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Sirski uporniki so v dopoldanskih urah pod vodstvom skrajnih sunitskih milic po dveh in pol mesecih nepretrganih bojev prevzeli nadzor nad ključnim vojaškim letalskim oporiščem Taftanaz na severozahodu države, od koder so režimske sile vsakodnevno obstreljevale in bombardirale uporniške in civilne cilje.

Sirski aktivisti so že zjutraj na medmrežju objavili prve posnetke približno sedemstotih upornikov, ki zmagoslavno korakajo po strateško in vojaško izjemno pomembnem oporišču (enem največjih v državi), od koder so helikopterske enote predsednika Bašarja al Asada dolge mesece sejale smrt po severu države, nadzorovale oskrbovalne poti in ustrahovale civilno prebivalstvo.

Izguba oporišča v Taftanazu, ki je oblasti sicer še niso potrdile, je velik udarec za uradni Damask, saj je zdaj velik del Sirije postal de facto osvobojeno ozemlje, uporniki pa bodo imeli zaradi bistveno zmanjšanjih »groženj z neba« in popolnim nadzorom podeželskega zaledja − ključ uspešnega gverilskega bojevanja − na stežaj odprto pot za prevzem nad strateško pomembnim mestom (in celotno provinco) Idlib. Ob tem se bodo uporniške enote lahko popolnoma osredotočile na ključno bitko sirske državljanske vojne - spopad za starodavni Alep, največje sirsko mesto, ki je trenutno razdeljeno na »uporniški« in »vladni« del. Tako Asadovi borci, kot uporniki se zavedajo, da bo od rezultata bitke za Alep odvisna usoda Sirije.

Po podatkih s terena je dolgotrajna bitka za letalsko oporišče zahtevala vsaj dva tisoč življenj. Samo v zadnjih dveh dneh preden so se vladni vojaki in piloti dokončno umaknili proti Damasku, je bilo na obeh straneh fronte ubitih najmanj dvesto borcev. Uporniki so oporišče obstreljevali tudi z zaseženimi tankim in težkim topništvom. Do »premika« v boju za Taftanaz, ki leži ob ključni avtocesti med Alepom in Damaskom, je prišlo v trenutku, ko je vodilno vlogo na uporniški strani prevzela koalicija treh skrajnih sunitskih islamističnih skupin, med katerim prednjači zdaj že zloglasna milica Džabhat al Nusra, ki so jo Združene države − tudi zaradi domnevnih povezav z Al Kaido − pred časom uvrstile na spisek terorističnih skupin. Džabhat al Nusra, ki sta se ji ob napadu na vojaško letališče pridružili še dve močni islamistični skupini Ahrar al Šam ter Bataljoni islamskih varuhov, je do zdaj prevzela odgovornost za več odmevnih napadov na režimske cilje, hkrati pa je zaradi svoje tesne povezanosti s »pokrovitelji« svete vojne iz Saudske Arabije in Katarja z naskokom najbolje oborožena izmed vseh uporniških milic.

Bitka za Taftanaz je nazorno pokazala, da so sirski upor proti režimu predsednika Bašarja al Asada iz rok sekularnih upornikov, ki so protest začeli z demokratičnimi in svobodoljubnimi zahtevami, prevzele skrajne sunitske skupine. Te so spridoma izkoristile režimsko nasilje in »odprto ponudbo« tako Damaska, kot razdvojene mednarodne skupnosti, da upor prevedejo v sektaško, državljansko vojno, v kateri ni prostora za pogajanja, kompromise in (kakršne koli) mirovne načrte.