Sirija potrdila, da je sestrelila turško vojaško letalo

Letalo je na nizki višini in veliko hitrostjo priletelo s smeri zahoda nad sirske teritorialne vode. Pilota še iščejo.

Objavljeno
22. junij 2012 18.03
Posodobljeno
22. junij 2012 18.03
SYRIA-POLITICS-UNREST-QUSAYR
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask - Včeraj je nad Sredozemskim morjem v bližini Sirije z radarjev izginilo turško vojaško letalo F-4.

Sirija je danes potrdila, da je sestrelila turško vojaško letalo, ko je bilo to v njenem zračnem prostoru. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je v izjavi za javnost zapisal, da trenutno preučujejo dejstva.

Tiskovni predstavnik sirske vojske je dejal, da so sestrelili »neidentificirano zračno tarčo«, ki je na zelo nizki višini in z veliko hitrostjo s smeri zahoda priletela nad sirske teritorialne vode na vzhodu Sredozemskega morja.

Protiletalska obramba se je sprožila in zadela letalo, ko je bilo to kakšen kilometer od kopnega. Letalo je nato strmoglavilo v sirske teritorialne vode kakih deset kilometrov od obale v provinci Latakija, po poročanju tujih tiskovnih agencij povzema STA. Kot je dodal, so nato ugotovili, da je šlo za turško letalo. Sirska in turška mornarica zdaj sodelujeta pri iskanju dveh pogrešanih pilotov.

Odnosi med Turčijo in Sirijo, nekdaj tesnima zaveznicama, so se v zadnjem letu močno poslabšali. Turške oblasti namreč od režima Bašarja al Asada zahtevajo, naj preneha z nasiljem nad civilisti.

Sirijo zapustilo 86.000 beguncev

Preko sirsko-turške meje se je od marca lani zateklo več kot 32.000 sirskih beguncev. Z nadaljevanjem nasilja v Sirij pa število ljudi, ki njuno potrebujejo humanitarno pomoč, strmo narašča. Po podatkih Združenih narodov se je samo v zadnjih treh mesecih število teh iz 500.000 povzpelo na milijon in pol. »Humanitarne razmere v Sirijo so vse slabše,« so danes sporočili iz Urada ZN za usklajevanje humanitarnih dejavnosti (OCHA).

Petega junija so ZN s sirskimi oblastmi sklenili dogovor o vzpostavitvi humanitarnih območji, kamor bodo mednarodne organizacije lahko pripeljale najnujnejšo pomoč, a zaradi varnostnih razmer pomoč še ni dosegla ljudi. Številni so namreč ujeti na območjih spopadov, zaradi nasilja pa se humanitarni delavci do njih ne morejo prebiti. »Največji problem je pomanjkanje varnosti /.../ potrebujemo zagotovila sirske vlade,« je povedal predstavnik OCHA Jens Laerke

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je v zadnjih 15 mesecih izgubilo življenje več kot 15.000 sirskih civilistov. Več kot 86.000 ljudi je zbežalo v sosednje države.