Sirija: spopadi med uporniki in varnostnimi silami vse ostrejši

V spopadih naj bi umrla najmanj dva človek, nasilja ni videti konca.

Objavljeno
24. marec 2012 11.45
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si
Damask/Bejrut − V Siriji se nadaljujejo siloviti spopadi med sirsko vojsko in protirežimskimi uporniki. Po navedbah sirskih aktivistov za človekove pravice sta danes umrla najmanj dva človeka. O možnostih rešitve sirske krize se bo sicer danes in v nedeljo z Rusijo in Kitajsko pogovarjal posebni odposlanec Arabske lige in Združenih narodov za Sirijo Kofi Annan, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Sile sirskega predsednika Bašarja al Asada so danes s silovitimi napadi upornike pregnale iz vasi Sermin in Han Šejkun v provinci Idlib. Sirska državna tiskovna agencija Sana je sicer poročala, da so vladne sile v Idlibu ubile »nekaj teroristov«.

Po nočnih spopadih z uporniki so vladne sile danes obstreljevale tudi manjša naselja v bližini Damaska, al Asadova vojska pa prav tako nadaljuje obstreljevanje Homsa in Hame, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spletne strani sirske opozicije so medtem objavile videoposnetek z izjavo članov uporniške Svobodne sirske vojske, da na pomoč upornikom, ki se borijo proti »tiranskemu režimu« prihajajo številni dezerterji iz al Asadove vojske, piše STA.

Poleg tega je pilot helikopterja al Asadove vojske po navedbah sirske opozicije v nasprotju z ukazom, naj prične obstreljevati območje Azaz v provinci Alep, napadel glavni štab sirske obveščevalne službe, nato pa pobegnil v Turčijo. Če navedbe držijo, gre za prvi tovrstni dogodek v več kot letu dni, kolikor trajajo upori proti al Asadovemu režimu. A novice iz Sirije je zelo težko preverjati, saj je al Asad še ob začetku protirežimskih protestov tujim medijem prepovedal vstop v državo, dodaja STA.

Očitno pa je, da nasilje v Siriji ne pojenja ne glede na vse večjo zaskrbljenost mednarodne skupnosti nad razmerami v državi. Posebni odposlanec Arabske lige in ZN za Sirijo Kofi Annan tako danes potuje v Moskvo, kjer se bo v nedeljo o sirski krizi pogovarjal z ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Nato bo z enakim namenom odpotoval še v Peking.

Rusija in Kitajska sta namreč edini stalni članici Varnostnega sveta ZN, ki ne podpirata sprejetje resolucije VS ZN, ki bi obsodila nasilje v Siriji.