Sirija »v principu« dovolila vstop mednarodnim opazovalcem

Arabska liga zahteva vstop za več sto opazovalcev, ki bi preprečili nadaljnje prelivanje krvi.

Objavljeno
18. november 2011 13.40
Posodobljeno
18. november 2011 13.40
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask - Vir blizu sirske vlade je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal, da se režim Bašarja al Asada vse bolj nagiba k ugoditvi zahteve Arabske lige. Ta je namreč od Damaska pred časom zahtevala, da tujim novinarjem in neodvisnim mednarodnim opazovalcem dovoli vstop v državo. Nekaj sto ljudi, naj bi namreč po prepričanju Arabske lige preprečilo prelivanje krvi v državi, kjer je v zadnjih osmih mesecih umrlo več kot 3500 ljudi. »Sirija v principu soglaša s predlogom Arabske lige, a še vedno preučujemo podrobnosti,« je za AP povedal anonimni vir.

Medtem ko se na eni strani v Siriji stopnjuje nasilje, se po drugi stopnjuje tudi pritisk na režim Bašarja al Asada. Ta se vse od padca tunizijskega in egiptovskega predsednika sooča z ljudsko vstajo, ki kljub teptanju človekovih pravic ne potihne. Bratomor je postal še bolj krvav, potem ko so nasprotniki Asada posegli po orožju in tako odgovorili na nasilje vojske. Francoski zunanji minister Alain Juppe je zato na skupni tiskovni konferenci s turškim kolegom Ahmetom Davutoglujem vse protestnike pozval, naj se ne zatekajo k nasilju. »Državljanska vojna bi bila katastrofalna,« je povedal.

Med konferenco je minister Varnostni svet Združenih narodov pozval k dodatnim sankcijam proti Siriji. »Pritisk moramo stopnjevati. ZN se morajo odzvati ...« je povedal. Na vprašanje, ali bi Francija podprla zaporo zračnega prostora nad Sirijo, pa je odgovoril, da so v prvi vrsti predvidene gospodarske sankcije, o vsem drugem pa bodo razpravljali pozneje.

Sirski aktivisti sicer danes znova poročajo o petih smrtnih žrtvah. Petek je namreč že tradicionalni dan, ko se sirsko ljudstvo po molitvah poda na ulice.