Sirija: za novo ustavo kar 90 odstotkov volivcev

Čeprav je sirska opozicija pozivala k bojkotu referenduma, se ga je menda udeležilo skoraj 60 odstotkov volilnih upravičencev.

Objavljeno
27. februar 2012 10.45
Posodobljeno
27. februar 2012 11.20
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Damask - Sirski notranji minister Mohamed al Šar je sporočil, da je za novo ustavo glasovalo skoraj 90 odstotkov volivcev. Povedal je še, da se je referenduma, ki so ga številni označili za farso in politično predstavo, udeležilo več kot 57 odstotkov volilnih upravičencev. »Udeležba je bila množična, kljub grožnjam oboroženih terorističnih skupin,« je povedal.

Referendum, ki bo prinesel parlamentarne volitve, se je odvijal na dan, ko se režimske sile znova obstreljevale mesto Homs, ki velja za žarišče protestov proti režimu Bašarja al Asada.

Na volišče v Damasku je s soprogo prišel tudi sirski predsednik Bašar al Asad. Nasmejan par, ju je v televizijskem prispevku opisal francoski TV5 Monde. Referendum bo po Asadovih besedah utrl pot novi ustavi, s katero bo »zaživela politična pluralnost«. Če bo referendum uspel, Asad v devetdesetih dneh obljublja volitve.

Po podatkih sirskega režima je bilo po državi odprtih 14.000 volišč za približno 14,6 milijona volilnih upravičencev. Asadovi podporniki v Damasku so prepričani, da je nova ustava pokazatelj, da si vladajoča stranka Baath prizadeva za politične spremembe.

Krvavi referendum

Kakih sto petdeset kilometrov iz Damaska je bilo samo na dan referenduma ubitih najmanj 31 ljudi. Člani sirske opozicije so klicali po bojkotu referenduma in mednarodno skupnost znova pozvali k intervenciji, s katero bi preprečili prelivanje krvi. »Sirci pozivamo k medarodni intervenciji in režim k odstopu,« je po pisanju Independenta dejal sirski aktivist Omar al Mukdad.

»Tak referendum ne more prinesti rešitve krize,« se je na referendum kritično odzval nemški zunanji minister Guido Westerwelle. »Asad mora končati nasilje in dati prostor politični tranziciji.«

Tudi Sirci v mestu Homs, ki velja za žarišče protestov zoper režim Bašarja al Asada, so izrazili svoje stališče do referenduma. Na doma narejene volilne lističe so zapisali svoja imena in jih vrgli v koš za smeti, na katerem je pisalo: »Volilna skrinjica, 26. februar 2012«.

Nasilje se je nadaljevalo tudi danes

Medtem ko sirska oblast danes preštevale glasove nedeljskega referenduma o novi ustavi, se je nadaljevalo obstreljevanje mesta Homs, ki velja za žarišče protirežimske vstaje. Po pisanju BBC režimska vojska obstreljuje tudi dele severozahodne province Idlib.

»Zbudilo nas je silovito bombardiranje,« je razmere na severui države opisal dopisnik britanskega medija Ian Pannel. Kot je sporočil, so z obstreljevanjem začeli v mestu Biniš, ki šteje 40.000 prebivalcev, in velja za osrednjo postajanko oboroženih upornikov.