Sirija: zadonelo v bližini konvoja opazovalcev ZN

Kdo stoji za napadom na konvoj vojaških opazovalcev, ki je bil na poti v Dero, ni znano.

Objavljeno
09. maj 2012 11.32
Posodobljeno
09. maj 2012 17.28
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si

Damask - Fotograf tiskovne agencije AP, ki z ekipo opazovalcev Združenih narodov potuje po nemirnih mestih Sirije, je sporočil, da je nedaleč od konvoja vozil ZN, namenjenih v Dero, odjeknila eksplozija, pri čemer je bilo ranjenih šest sirskih vojakov.

Kdo je odgovoren za napad, še ni jasno. Opozicijski Sirski narodni svet je za eksplozijo že obtožil vlado Bašarja al Asada. Po njihovih besedah poskuša režim na ta način pregnati mednarodne opazovalce iz države. Dopisnica Al Džazire pa je v sosednjem Libanonu prestregla govorice o tem, da je danes opozicijska Svobodna sirska vojska v Deri izpeljala napad na vojaški vozilo, a menda v njem ni bilo članov misije.

»To je jasni dokaz nasilja, ki ga Sirci res ne potrebujejo. Nujno se mora zaustaviti nasilje v vseh oblikah,« je povedal norveški general Robert Mood, ki vodi misijo ZN. Tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Bernard Valero je napad ostro obsodil, sirsko vlado pa opozoril, da nosi polno odgovornost za varnost mednarodnih opazovalcev.

Poročevalka BBC, ki je noč preživela severno od mesta Dera, je poročala o nenehnem obstreljevanju v mestu Homs.

Medtem je posebni odposlanec ZN za Bližnji vzhod Terje Roed-Larsen varnostni svet opozoril na tihotapljenje orožja med Libanonom in Sirijo. Pred dobrim tednom dni je libanonska mornarica sporočila, da je sama prestregla ladjo z orožjem, namenjeno v Sirijo. »Gre za ples smrti na robu vojne,« je Roed-Larsen pozneje povedal novinarjem.

V torek je posebni odposlanec ZN in Arabske lige Kofi Anan varnostnemu svetu dejal, da je njegovi mirovni načrt »zadnja možnost, da se v Siriji preprečijo državljansko vojno.«

Vstaja proti režimu Bašarja al Asada se je začela v mestu Dera sredi marca lani. Od takrat je bilo po ocenah Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih več kot 11.000 ljudi. Sirski režim, ki še naprej zatrjuje, da se bori proti oboroženim tolpam, pa pravi, da je bilo v 14-mesečnem konfliktu ubitih 2493 civilistov in 1345 pripadnikov sirskih varnostnih sil.