Sirska kriza: Rusija poskuša ohraniti svoj obraz

Ruska diplomacija se je zaradi svoje politike do Sirije znašla pod hudim pritiskom.

Objavljeno
16. julij 2012 22.26
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva – Ruska diplomacija se je zaradi svoje politike do Sirije znašla pod hudim pritiskom, na kar je ruski zunanji minister Sergej Lavrov odgovoril na enourni tiskovni konferenci.

Na njej se je z vsemi naboji spravil na ruske kritike in dokazal, da Rusija svoje pozicije ni pripravljena spremeniti. Kljub vse glasnejšim napovedim, da so Asadu šteti dnevi.

»Vse svinjarije ne gre obešati na Rusijo in Kitajsko! Da ne govorim o grožnjah, da bomo za našo politiko drago plačali, kar ni samo diplomatsko nesprejemljivo, ampak je tudi odraz nevzgojenosti,« se je Lavrov odzval na ostre besede ameriške državne sekretarke Hillary Clinton, ki je rusko stran obsodila, da ovira reševanje konflikta. Ni bila edina. »Vladimirju Putinu sem povedal, da je državljanska vojna najslabši možni scenarij. Da se temu izognemo, moramo združiti moči,« je konec tedna apeliral francoski predsednik Françoise Hollande.

Mednarodni odbor Rdečega križa je konflikt v Siriji že označil za državljansko vojno, kar pomeni, da vse vojskujoče strani zavezujejo Ženevske konvencije o nenapadanju civilnega prebivalstva.

»Rusiji je popolnoma jasno, da so Asadu zaradi izbruha državljanske vojne in izgube podpore, šteti dnevi. Njena glavna preokupacija je, obdržati kar se še da vpliva in ohraniti svoj obraz,« ocenjuje Aleksej Malašenko z moskovskega centra Carnegie. »Uporniki nadzorujejo 60 odstotkov sirskega ozemlja, za strmoglavljenje predsednika Asada pa bi bilo potrebno zgolj omejeno posredovanje Nata,« je v intervjuju za arabski dnevnik Ašark al Avsat ocenil general Adnanom Salom, ki je nedavno dezertiral iz sirske vojske, kjer je bil pred tem na čelu enote za kemično bojevanje.

Opozorila Lavrova

Rusija ne glede na to ostaja zvesta svojemu stališču, da je treba pritiskati tako na oblast kot na opozicijo, ki je minuli teden svoja predstavnika poslala v Moskvo, kjer sta rusko vodstvo neuspešno prepričevala, naj Asadu vendarle obrnejo hrbet. »Voditelj sirskega nacionalnega sveta Abdulbaset Seida je med srečanjem v Moskvi izjavil, da v Siriji poteka revolucija. Na tak način ni mogoče ustaviti prelivanja krvi,« je Lavrov opozicijo pozval k oblikovanju enotnega gibanja, ki se bo pogajajo s sirsko vlado, kar so seveda zavrnili.

Analitiki obisk sirske opozicije v Rusiji povezujejo s poskusom Moskve o sebi ustvariti podobo nepogrešljivega in uravnoteženega pogajalca na Bližnjem vzhodu. »V tej situaciji kontakti z opozicijo krepijo rusko kredibilnost. Rusija želi dokazati, da ne podpira samo ene strani v konfliktu, ampak išče kompromisno rešitev,« ocenjuje Pavel Bajev iz Mirovnega inštituta v Oslu.

S podporo Asadu, ki jo kamuflirajo s podporo Ananovemu mirovnemu načrtu, se po mnenju analitikov borijo za ohranjanje privilegijev v Siriji, kjer ima Rusija v pristanišču Tartus tudi edino vojaško bazo. »Na srečanju veleposlanikov in ruskih predstavnikov v tujini, ki je na našem ministrstvu potekal 9. julija, je predsednik Putin poudaril, da je naša politika samostojna in neodvisna in bo temeljila na mednarodnem pravu,« je Lavrov poudaril pred srečanjem z Ananom.

»Putin bo podprl Ananov mirovni načrt, saj gre po našem razumevanju za edino možno rešitev sirskih notranjih problemov,« so v Kremlju sporočili pred jutrišnjim srečanjem Putin-Anan.

»Moskva še naprej podpira Asada in dokler mu Kremelj ne bo odrekel podpore, sirske krize ni mogoče rešiti na miren način,« je Lilija Ševcova iz moskovskega centra Carnegie Rusijo označila za del problema, ne pa rešitve.