»Sirska opozicija se z režimom ne bo pogajala«

Sirska opozicija je v Istanbulu izvolila prehodnega prehodnega premiera osvobojenega ozemlja.

Objavljeno
19. marec 2013 13.00
Posodobljeno
19. marec 2013 13.00
TURKEY-SYRIA-CONFLICT-OPPOSITION
Mo. B., Mo. Z.,  Delo.si
Mo. B., Mo. Z., Delo.si

Damask, Istanbul – Sirska opozicijska koalicija je med srečanjem v Istanbulu s 35 glasovi podpore imenovala prehodnega premiera osvobojenega sirskega ozemlja – Gasana Hita. Več kot 60 članov sveta je premiera izbralo po 14 urah pogajanj, opisali pa so ga kot človeka, ki ustreza tako islamistični frakciji znotraj koalicije kot liberalni.

Sirska opozicija po besedah danes izvoljenega voditelja ne bo pristala na pogovore s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom, ker da je sirski režim »zatiralski in nepravičen«. Tisti, ki režim podpirajo, pa da so »na napačni strani zgodovine«.

»Nobena sila na tem svetu našemu ljudstvu ne more vsiljevati lastne voolje. Ponavljam, nobena sila ne more vsiljevati našemu ljudstvu lastne volje,« je po izvolitvi dejal Hito.

Da podpora novemu premieru le ni bila enotna, opozarja dejstvo, da je še pred glasovanjem več članov sveta pogajanja zapustilo.

Hito se je srečanja udeležil nekaj minut zatem, ko so prešteli še zadnje glasove. Zbrani so ga pospremili z aplavzom. »Zahvaljujem se sirskim  junakom in revolucionarjem. Smo na vaši strani,« je povedal in dodal, da bo vladni program javnosti predstavil v kratkem.

Po poročanju Al Džazire, bo premier člane vladnega kabineta imenoval v prihodnjih štirih tednih. Kot poroča katarski medij, bo najtežje imenovanje obrambnega ministra, pred katerim bo zahtevna naloga združiti vse uporniške skupine.

Predstavniki opozicijske koalicije upajo, da bo prehodna vlada združila vse uporniške skupine, ki se borijo proti režimu Bašarja al Asada, in na območjih, ki so pod nadzorom opozicije, poskrbela za osnovne storitve.

Po poročanju francoske tiskovnega agencije AFP, Hito velja za izkušenega poslovneža, ki je  večji del življenja preživel v Teksasu. Petindvajset let svojega življenja je posvetil telekomunikacijskemu podjetju, novembra lani pa se je nepričakovano odrekel obetavni karieri in se pridružil sirski revoluciji. Še pred kratkim je vodil enoto sirske opozicije za koordinacijo humanitarne pomoči, s sedežem v Turčiji. Njegovi privrženci hvalijo predvsem njegove diplomatske sposobnosti, s katerimi je upornikom zagotavljal finančno pomoč.

Sirska vlada upornike obtožila uporabe kemičnega orožja

Sirski minister za informiranje Omran al Zubi je danes po poročanju sirske tiskovne agencije Sana sirsko opozicijo obtožil uporabe kemičnega orožja, države, ki upornike oborožujejo, pa da so v okrožju Alepa Kan al Asal sokrive zločinov. V okrožju Alepa so po besedah ministra uporniki izstrelili več raket s kemičnim orožjem. Obtožbe je sirska opozicija zavrnila in sporočila, da so »kemično orožje kvečjemu uporabile vladne sile«.

Z ruskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je sirska opozicija odgovorna za napad v okrožju Alepa, v katerem je po podatkih Moskve bilo ubitih 16 ljudi, sto je ranjenih. Tudi Moskva trdi, da je sirska opozicija uporabila kemično orožje.