Sirske sile pred iztekom ultimata znova napadajo civiliste

Opolnoči po lokalnem času se izteče rok za ustavitev nasilja v Siriji, sicer bodo sledile nove sankcije.

Objavljeno
19. november 2011 11.13
Posodobljeno
19. november 2011 12.00
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Damask − Le nekaj ur pred iztekom roka za ustavitev krvavega zatiranja protirežimskih protestov, ki ga je režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada pred dnevi (znova) postavila Arabska liga, so sirske sile po poročanju aktivistov napadle mesto Šajzar v regiji Hama. Vojaki so nato vdrli v mesto in začeli iskati nasprotnike režima.

Do novega izbruha nasilja je prišlo kljub vse večjemu pritisku mednarodne skupnosti na režim predsednika Asada. Tako Turčija kot ZDA sta posvarili pred nevarnostjo izbruha državljanske vojne; pred tem je na to opozoril že ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Moskva, ena od ključnih zaveznic režima v Damasu, je sicer že večkrat zavrnila pozive Zahoda, da bi se pridružila zahtevam po uveljavljanju sankcij proti Siriji, za nasilje v državi pa je obtožila opozicijo.

Bolj ostra od Rusije pa je Arabska liga, ki je Siriji pred dnevi postavila nov ultimat: do polnoči po lokalnem času, oziroma do 23. ure po srednjeevropskem času, mora režim prenehati s krvavim obračunavanjem s protestniki, ali pa bodo sledile nadaljnje sankcije. Organizacija je Sirijo namreč že suspendirala s svojih zasedanj.

Poleg tega Arabska liga od Sirije zahteva, da pristane na napotitev 500 tujih opazovalcev v mesta, kjer je upor proti režimu najbolj odločen. Sirija ultimata sicer ni zavrnila. Režim se je včeraj namreč načelno strinjal, da bo arabskim opazovalcem dovolil vstop v državo, kjer bodo nadzorovali izvajanje mirovnega načrta, ki ga je predlagala Arabska liga, še vedno pa se o tem pogaja. Sirske oblasti tako menda zahtevajo, da med opazovalci, ki jih bo ves čas spremljala vojska, ne bo aktivistov za človekove pravice.