Sirski begunci bežijo v Libanon

Sirske varnostne sile so uničile most prek katerega so iz oblegane province Homs v Libanon bežali ranjenci in begunci.

Objavljeno
06. marec 2012 11.32
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Damask − Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji je sporočil, da so varnostne sile, zveste predsedniku Bašarju al Asadu, danes bombardirale most v vasi Rableh, približno tri kilometre od meje z Libanonom, prek katerega so iz oblegane province Homs v Libanon bežali ranjenci in begunci.

Po podatkih Združenih narodov je v Libanon v zadnjem času sicer pribežalo tisoče beguncev iz Sirije. Samo v zadnjih dveh dneh je mejo po poročanju britanske BBC tako prečkalo 2000 ljudi, skupno pa je po podatkih libanonskih oblasti v državo pribežalo že več kot 10.000 Sircev. Po podatkih Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) so številni begunci v Libanon pripotovali z izredno malo premoženja.

Kot so nekateri med njimi povedali za ameriško tiskovno agencijo AP, so se bali, da jih bodo pobili v lastnih domovih, bojazni pa ni konca niti v Libanonu, kjer zdaj živijo v strahu pred agenti sirskih varnostnih služb. Krožijo namreč zgodbe o ugrabitvah in sodelovanju med libanonskimi in sirskimi varnostnimi silami. Sirija je namreč dolga leta nadzorovala Libanon, gibanje Hezbolah pa je tesno povezano s Sirijo in Iranom.

Begunci iz Sirije sicer bežijo tudi v druge države. V Jordaniji jih je tako menda več kot 80.000, po podatkih turških oblasti pa je v begunskih taboriščih vzdolž meje s Sirijo namaščenih več kot 11.000 beguncev. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je Sirijo danes sicer pozval, naj nemudoma odobri odprtje humanitarnih koridorjev.

V Sirijo jutri Valerie Amos

V Siriji še ta teden pričakujejo dva visoka obiska. Podsekretarka ZN za humanitarne zadeve Valerie Amos je namreč že včeraj sporočila, da so ji odobrili potovanje v Sirijo, kamor bo odpotovala v sredo. Konec tedna pa bo Sirijo predvidoma obiskal še nekdanji generalni sekretar ZN in posebni odposlanec za Sirijo Kofi Anan.