Sirski odposlanec dvignil roke

Sirski režim za propad mirovnih pogajanj krivi Brahimija, Ban Ki Mun razdvojeno mednarodno skupnost.

Objavljeno
14. maj 2014 15.33
Posodobljeno
14. maj 2014 15.33
SWITZERLAND-SYRIA-CONFLICT-TALKS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask - »Odhajam s težkim srcem, saj smo dosegli malo. Opravičujem se, znova, da jim [sirskemu prebivalstvu] nismo mogli pomagati, kar si vsekakor zaslužijo, in jim obljubiti, da bomo razrešili tragedijo v njihovi domovini,« je včeraj sporočil posebni odposlanec Združeni narodov in Arabske lige Lakhdar Brahimi. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun že išče njegovega naslednika.

Alžirski diplomat je položaj posrednika med vojskujočimi stranmi prevzel pred več kot letom in pol, nekaj dni po odstopu svojega predhodnika Kofija Anana, ki je prav tako kot on odstopil po propadu načrta za reševanje sirske krize. Nedavni mirovni konferenci v Ženevi, kjer so poskušali za skupno mizo posesti predstavnike režima in dela opozicije, sta namreč klavrno propadli, in tako znova utrnili upanje o končanju vojne, v kateri je umrlo že 150.000 ljudi.

Ban Ki Mun je krivdo za propad mirovnega procesa pripisal »sirskemu narodu, celotni regiji Bližnjega vzhoda in širši mednarodni skupnosti, ki so brezupno razdvojeni, ko gre za iskanje rešitve«. Sirski časnik Al Vatan, ki ga povzema francoska AFP, je sicer danes s prstom pokazal na Brahimija samega, »moža Saudske Arabije«, kot so ga opisali. »Dokazal je, da je pristranski, naklonjen opoziciji, še posebej med srečanji v Ženevi, ko je podprl [opozicijsko] Nacionalno koalicijo in njenega voditelja Ahmada Džarbo.«

Britanski zunanji minister William Hague, ki bo v Londonu jutri gostil t. i. Prijatelje Sirije, v kateri so tako države kot mednarodne organizacije, je na drugi strani propad pogajanj v Ženevi in posledično odstop Brahimija v celoti pripisal režimu Bašarja al Asada. Pogajanja so kljub temu edini ključ do rešitve, Asad in njegovi privrženci pa se morajo po njegovih besedah »ponovno posvetiti političnemu procesu in pokazati, da so resnično predani politični rešitvi.«

Ban Ki Mun je danes sporočil, da že išče naslednika Brahimija, a potrebuje čas, da najde »pravo osebo«. Med možnimi nasledniki se omenja več imen, najpogosteje nekdanji obrambni in zunanji minister Tunizije Kamel Morjane. Omenjata se tudi nekdanji avstralski premier Kevin Rudd in nekdanji generalni sekretar zveze Nato ter visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Javier Solana.