Sirski protestniki na ulicah opozorjajo nase

Na ulicah mest sirske province Idlib se je zbralo preko 250.000 ljudi. Na protestih v Deri so odjeknili prvi streli.

Objavljeno
30. december 2011 09.37
Posodobljeno
30. december 2011 09.45
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Damask - Prodemokratični aktivisti so danes znova pozivali k protestnemu shodu v sirskih mestih. »Iniciativa Arabske lige je edini žarek upanja, ki ga vidimo. Prisotnost opazovalcev v Homsu je prebila zid strahu,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik organizacije Observatory for Human Rights Rami Abdel Rahman.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je na ulicah province Idlib zbralo prek 250.000 ljudi. Po podatkih organizacije Observatory for Human Rights pa so že odjeknili prvi streli. Najbolj krvavo je bilo v mestu Dera, kjer je izgubilo življenj vsaj pet ljudi. Dera sicer velja za zibelko protestov uperjenih proti predsedniku Bašarju al Asadu.

Kljub prisotnosti opazovalcev se nasilje nadaljuje

Nasilje v držav, kjer vse od sredine marca množice zahtevajo odhod Bašarja al Asada, se kljub prisotnosti mednarodnih opazovalcev ni poleglo. Več tisoč ljudi se je včeraj zbiralo v krajih, kjer so pričakovali obisk opazovalcev Arabske lige, a so ponekod dočakali le nasilje vladnih varnostnih sil. Po podatkih organizacij za človekove pravice je včeraj v državi izgubilo življenje vsaj 40 ljudi, od začetka protestov sredi marca je umrlo več kot 5000 protestnikov.

»V petek se bomo znova podali na trge svobode,« je eden od aktivistov napisal na enem od spletnih socialnih omrežji in dodal: »Na protestni shod se bomo odpravili tako kot smo se v Homsu in Hami, kjer smo s seboj nosili oljčne vejice, pričakalo pa nas je orožje Bašarjevih tolp«. Rami Abdel Rahman je še pojasnil, da bodo kljub zatiranju protestniki izkoristili vsako priložnost, da njihove klice slišijo opazovalci Arabske lige.

Po poročanju AFP, je skupina mednarodnih opazovalcev včeraj med drugimi kraji obiskala tudi Hamo, Idlib, Daro.

ZDA zaskrbljene nad razmerami v Siriji

Združene države Amerike so sicer včeraj priznale, da prisotnost predstavnikov Arabske lige nekoliko pomaga protestnikom, kljub temu da ni preprečila nasilja nad njimi. »Zaskrbljeni smo, da se kljub opazovalcem ... nasilje ponekod stopnjuje,« je povedala tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Victoria Nuland. »Če greste na YouTube, boste na ulicah Idliba videli demokratični shod, ki je v času obiska opazovalcev potekal mirno. Očitno njihova prisotnost odpira prostor za javno izražanje,« je še povedala.