Sirski režim napada naprtil Al Kaidi, aktivisti pa režimu

Iz sirske prestolnice Damask poročajo o dveh silovitih eksplozijah, v katerih je umrlo najmanj 40 ljudi, okoli 150 je ranjenih.

Objavljeno
23. december 2011 09.36
Posodobljeno
23. december 2011 09.49
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Damask − Dan zatem, ko je v državo vstopila predhodnica opazovalne misije Arabske lige, iz sirske prestolnice Damask poročajo o dveh silovitih eksplozijah, v katerih je umrlo najmanj 40 civilistov in pripadnikov sirske vojske, ranjenih je več kot 150 ljudi.

Po pisanju katarske Al Džazire je razneslo avtomobila bombi. Eden od napadalcev se skušal z avtomobilom zaleteti v poslopje sirske varnostne službe, drugi pa je svoje vozilo razstrelil pred bližnjim oporiščem vojaške obveščevalne službe.

Sirska državna televizija je napada takoj naprtila »teroristom«, ki da so napadli varnostne sile. »Na prvi dan prihoda opazovalcev Arabske lige smo dobili darilo teroristov in Al Kaide, toda storili bomo vse, kar je v naši moči, da bi olajšali delo Arabske lige,« je dejal namestnik zunanjega ministra Faisal Meqdad. Libanonsko politična in paravojaška organizacija Hezbolah, sicer zaveznica sirskega režima, pa je organizacijo napadov pripisala terorističnemu Washingtonu. Gibanje je sporočilo, da so tovrstni bombni napadi »posebnost Združenih držav«, ki se hočejo maščevati za poraz v Iraku.

Opozicijski aktivisti so po drugi strani prepričani, da je napada uprizoril režim predsednika Bašarja al Asada z namenom prepričati opazovalce Arabske lige, da v državi nasilje netijo militanti.

Arabska liga bo nadaljevala z delom

Prizorišče napadov si je že ogledal pomočnik generalnega sekretarja Aralske lige in vodja predhodne opazovalne misije, ki je v Sirijo prispela včeraj, Samir Seif al Jazal. Družinam umrlih je izrazil sožalje, hkrati pa obljubil, da bo misija nadaljevala s svojim delom.

Devetčlanska predhodna misija mora namreč pripraviti vse potrebno za prihod prvih 30 opazovalcev, ki bodo v Sirijo prispeli v nedeljo − sčasoma jih bo med 150 in 200. Opazovalci bodo nadzirali izvajanje mirovnega načrta za končanje devet mesecev trajajočega nasilja v državi, ki je po podatkih Združenih narodov zahtevalo že več kot 5000 življenj.

Misija je sicer del načrta Arabske lige, ki ga je Sirija sprejela drugega novembra. Ta sirskemu režimu med drugim nalaga umik vojske iz mest, končanje nasilja ter izpustitev političnih zapornikov.