Sirski režim: Opazovalci ZN delajo prehitre zaključke

Damask je zanikal vpletenost v petkov pokol v vasici Tremseh, ki po njihovo tudi ni bil pokol.

Objavljeno
15. julij 2012 12.21
Posodobljeno
15. julij 2012 12.40
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Damask - Vlada Bašarja al Asada je zavrnila trditve Organizacije združenih narodov, da je uporabila težko orožje in napadla vasico Tremseh. Posebnega odposlanca ZN in Arabske lige je sirski režim obtožil, da dela prehitre sklepe in dodal, da v petkovem napadu na vasico v pokrajini Hama niso bili uporabljeni ne helikopterji ne tanki.

Damask zanika odgovornost za petkov napad, ki so ga sirski aktivisti opisali kot pokol, v katerem je bilo menda ubitih najmanj 200 ljudi. Sirska tiskovna agencija Sana je v petek poročala, da za napadom stojijo oborožene troristične skupine, ubitih pa da je bilo 37 ljudi.

Predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihad Makdisi je po pisanju BBC na današnji tiskovni konferenci v Damasku dejal, da se v vasi v provinci Hama ni zgodil pokol, temveč so bile žrtve posledica spopadov med vladnimi silami in uporniki. »Ni šlo za napad na nedolžne civiliste,« je zatrdil predstavnik režima.

Opazovalci Združenih narodov, ki že drugi dan preiskujejo zločin v vasici Tremseh, ocenujejo, da je bilo v petkovem napadu uporabljeno topništvo, natančnega števila žrtev pa niso ugotovili. Po njihovi oceni je bil napad usmerjen proti določenim skupinam ljudi, domnevajo da dezerterjem, in domovom.