Sirski uporniki: Nismo dobili hrvaškega orožja

»Edino orožje, ki ga imamo, je tisto, ki smo ga našli v Siriji in ga odvzeli Asadovi voski,« je dejal general Salim Idris.

Objavljeno
02. marec 2013 15.15
Posodobljeno
02. marec 2013 15.23
SYRIA-CONFLICT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Damask − Vodja Svobodne sirske vojske, general Salim Idris, je danes zavrnil navedbe medijev, češ da so uporniki, ki se že skoraj dve leti bojujejo proti silam sirskega voditelja Bašarja al Asada, pred kratkim dobili pošiljko orožja iz Hrvaške. »Edino orožje, ki ga imamo, je tisto, ki smo ga našli v Siriji in ga odvzeli Asadovi voski,« je dejal po poročanju hrvaške televizije HRT.

»Moji borci nujno potrebujejo orožje in strelivo,« je še povedal Idris in se s temi besedami odzval na napoved Združenih držav Amerike, da bodo podvojile količino pomoči, ki jo sirskim upornikom pošiljajo v obliki hrane in zdravstvenih potrebščin. »Hrana in zdravila nam ne bodo pomagala v boju proti diktaturi Bašarja al Asada,« je še dejal Idris.

Kot smo v Delu že poročali, se je plaz orožarske afere sprožil, ko je Jutarnji list povzel poročanje libanonskega spletnega portala NOW, specializiranega za Bližnji vzhod. Ta je poročal, da so se v rokah sirskih upornikov znašli raketometi M79, ročni metalci granat RBG-6 in topovi M60, ki jih je med vojno uporabljala hrvaška vojska. Zagreb je sicer po njihovih informacijah orožje in verjetno tudi strelivo prodal ali kako drugače prepustil tretji strani, ki ga je nato poslala v Sirijo.

Hrvaške oblasti so sicer že pred dnevi ostro zavrnile ugibanja, da se sirski uporniki borijo tudi z orožjem hrvaškega porekla, oglasil pa se je tudi Džamal Asad, uradni predstavnik sirske opozicije na Hrvaškem, in zagotovil, da »sirske tajne službe manipulirajo s hrvaško javnostjo«.

Hrvaška vlada je zaradi medijskih zapisov o prodaji hrvaškega orožja sirskim upornikom sicer že sklenila umakniti 98 hrvaških vojakov iz sestave mirovnih sil Združenih narodov na sirski strani ločitvene črte na Golanu.