Sklenjen krog: Šarić, Subotić, Đukanović

Organizirani kriminal - dokumenti centralne banke dokazujejo tesno vez med Šarićem in Subotićem.

Objavljeno
10. april 2014 08.22
Posodobljeno
10. april 2014 09.00
SERBIA-SARIC/
Miranda Patrucić (OCCRP) z Dejanom Milovacem (MANS), Stevanom Dojčinovićem (CINS) in Lejlo Čamdžić (OCCRP); priredila Anuška Delić
Miranda Patrucić (OCCRP) z Dejanom Milovacem (MANS), Stevanom Dojčinovićem (CINS) in Lejlo Čamdžić (OCCRP); priredila Anuška Delić

Ljubljana – S pomočjo dokumentov in novinarskega preiskovanja se je sklenil krog med obtoženim srbskim preprodajalcem kokaina Darkom Šarićem, srbskim poslovnežem Stankom Subotićem in črnogorskim predsednikom vlade Milom Đukanovićem. Središčna točka povezav je Prva banka, družinska banka Đukanovićev.

Srbski poslovnež Stanko Subotić, o katerega poslih smo pisali včeraj, je Črno goro poskušal spremeniti v Monte Carlo s tem, ko je kupoval najboljša zemljišča ob obali in obetavna razkošna letovišča. To je počel s posojili v višini 21 milijonov evrov iz družinske banke črnogorskega premiera. Kot največji dolžnik banke se je skupaj z njo znašel v kočljivem položaju.

Đukanovićeva banka se je dobro zavedala, da je skupna vrednost posojil, odobrenih Subotićevemu podjetju San Investments, močno presegla dovoljeno omejitev – 25 odstotkov obveznega kapitala banke –, zato je podatke o tem skrila pred preiskovalci centralne banke Črne gore, da bi se izognila sankcijam. Toda med letoma 2007 in 2010 je centralna banka poslala šest skupin vrhunskih preiskovalcev in najela revizijsko hišo PricewaterhouseCoopers, da bi preverili poslovanje Prve banke.

Sedem zaupnih poročil

Sedem zaupnih poročil, ki jih je pridobila mednarodna organizacija preiskovalnih novinarjev OCCRP, dokazuje, da je družinska banka Đukanovićev večkrat kršila zakon in odobrila posojila, ki so kršila njena lastna pravila in načela dobrega bančnega poslovanja, da bi se s tem lahko okoristili Đukanovićevi poslovni partnerji, sorodniki in prijatelji. Med najresnejšimi kršitvami so bila posojila Subotićevim podjetjem.

Zaradi milijonskih zneskov, ujetih v slabih posojilih, so se januarja 2008 v banki pojavile prve likvidnostne težave. Do pomladi se je banka znašla v resnih težavah in ni mogla več izplačevati denarja varčevalcem, ki so terjali denar s svojih hranilnih vlog. Velik del davkoplačevalskega denarja, ki ga je vlada posojala Đukanovićevim prijateljem, je izginil.

Pomoč kralja kokaina

Aprila 2008 so Subotića aretirali na moskovskem letališču Šeremetjevo. Čeprav je Interpol izdal »rdeče obvestilo«, je brez težav dobil vizum. Srbija je zahtevala njegovo izročitev, a jo je Rusija zavrnila, zato so ga dva meseca pozneje izpustili. Ko so Subotića izpustili na prostost, je imel San Investments vsaj sedem milijonov evrov na svojem računu v Prvi banki.

Toda do oktobra 2008 je to hranilno vlogo zamenjala nova, vredna 4,2 milijona evrov. Po podatkih iz poročila centralne banke je nov denar nakazalo podjetje Lafino Trade iz Delawara, ki je v lasti bratov Duška in Darka Šarića in o kateri smo pisali v ponedeljek. Kot je znano, so Šarić v Srbiji obtožili tihotapljenja več kot petih ton kokaina in pranja denarja v višini več kot 20 milijonov evrov.

Balkanski mediji so že dolgo sumili, da sta Šarić in Subotić nekako povezana. Ameriški urad za boj proti drogam (DEA) je leta 2009 v pismu argentinski zvezni policiji navedel, da je Subotić član Šarićeve kriminalne organizacije. Subotić je pozneje v nekem intervjuju izjavil, da je poznal Šarića, vendar ni nikoli posloval z njim. Dokumenti črnogorske centralne banke so prvi javni dokaz o povezavi med njima. Jutri bomo objavili zadnji del serije člankov, v katerih smo v sodelovanju z organizacijo OCCRP razkrili eno najbolj razvpitih mrež visoke politike, skrivaškega podjetništva in kriminalnega podzemlja na Balkanu.