Skrajneži ovirali glasovanje v Kosovski Mitrovici

Do 16. ure naj bi po navedbah kandidata za župana Kosovske Mitrovice Oliverja Ivanovića glasovalo 8,7 odstotka volivcev.

Objavljeno
03. november 2013 10.28
Pi. K., Ma. F., Delo.si, STA
Pi. K., Ma. F., Delo.si, STA

Priština - Na Kosovu so se ob 7. uri začele lokalne volitve, prve po razglasitvi neodvisnosti leta 2008, v katerih sodelujejo tudi srbske občine na severu.

19:16 Ob 19. uri so se zaprla volišča, na katerih je lahko 1,7 milijona volilnih upravičencev oddalo glas na lokalnih volitvah.

18:30 Skrajneži ovirajo glasovanje v Kosovski Mitrovici

Skrajneži so po poročanju srbskih medijev danes popoldne motili glasovanje na lokalnih volitvah na Kosovu na več voliščih v Kosovski Mitrovici, v enem pa je izbruhnilo nasilje. Volivce so pozivali k bojkotu volitev, prvih od razglasitve neodvisnosti Kosova leta 2008, ki potekajo na celotnem ozemlju države.

Volišče v šoli Sveti Sava so morali po navedbah srbske tiskovne agencije Tanjug predčasno zapreti, ker so neznanci vdrli v šolo ter začeli uničevati volilni material.

Do 16. ure naj bi sicer po navedbah kandidata za župana Kosovske Mitrovice Oliverja Ivanovića glasovalo 8,7 odstotka volivcev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Večina volivcev pa je glas oddala na voliščih v tistih delih mesta, kjer živi več albanskega prebivalstva, medtem ko je bila udeležba v delih mesta z večinskim srbskim prebivalstvom še nižja.

Srbski premier Ivica Dačić, ki je pred volitvami kosovske Srbe pozival, naj na volitvah oddajo svoj glas, je danes poudaril, da pozivi k bojkotu volitev ogrožajo preživetje Srbov na Kosovu. Opozoril je, da skrajneži kosovske Srbe vodijo v katastrofo.

Medtem ko je bila volilna udeležba med Srbi na severu Kosova nizka, pa je bila na drugih območjih v državi, kjer živijo Srbi, dokaj visoka, poročajo tuje tiskovne agencije.

13:45 Aretirali tri lažne člane komisije

Lokalne volitve na Kosovu zaenkrat potekajo mirno. Do 11. ure je po podatkih volilne komisije glas oddalo dobrih 12 odstotkov volivcev.

V Kosovski Mitrovici, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo, sta po poročanju tujih tiskovnih agencij, ki se sklicujejo na kosovsko volilno komisijo, na volišča do 11. ure prišla le dva odstotka volivcev.

Tam so imeli tudi nekaj tehničnih težav, zaradi česar so volišča odprli z zamudo, kasneje pa večjih težav ni bilo.

Srbski minister za Kosovo Aleksandar Vulin je danes po objavi podatkov o volilni udeležbi opozoril, da bodo zaradi nizke udeležbe na severu Kosova izvoljeni tisti, ki si jih Srbi ne želijo. Srbe je zato še enkrat pozval, naj pridejo na volišča.

Iz kraja Podujevo severno od Prištine poročajo o incidentu, ko so aretirali tri lažne člane volilne komisije.

Slišati je tudi številne pozive k bojkotu volitev, pred nekaterimi volišči v srbskih občinah pa stojijo posamezniki, ki volivce pozivajo k bojkotu.

Domnevno naj bi številni od njih prišli iz Srbije, kar je po besedah Vulina posebej zaskrbljujoče, saj želijo ljudje iz Srbije odločati o tem, kako naj žive njihovi sonarodnjaki na Kosovu. »A oni se bodo drevi vrnili domov, v Beograd, Novi Sad, Valjevo, Srbi na Kosovu pa bodo ostali z oblastjo, ki je niso izbrali,« je dejal.

Kosovski premier Hashim Thaci pa je volitve označil za zgodovinske, »saj prvič potekajo na celotnem ozemlju Kosova.«

9:45 Žbogar nasilja ne pričakuje

Volitve zaradi sodelovanja srbskih občin Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok in Leposavić veljajo za najpomembnejše od razglasitve kosovske samostojnosti, njihovo izvedbo pa je omogočil dogovor med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov, ki sta ga strani ob posredovanju Bruslja dosegli aprila.

Tik pred volitvami je bilo ozračje na Kosovu, predvsem na severu, napeto. Številni se bojijo, da bi nasilje lahko zavladalo tudi danes.

Kosovska policija, vključno s srbskimi predstavniki na severu, in Eulex sta zato okrepila svojo navzočnost. Tudi pripadniki Kforja so nameščeni na vseh točkah, kjer bi lahko prišlo do morebitnih incidentov.

Posebni predstavnik EU za Kosovo in vodja urada EU v državi Samuel Žbogar je pred dnevi v pogovoru za STA izrazil pričakovanje, da bodo volitve potekale pošteno in svobodno, izbruha nasilja pa ne pričakuje, čeprav ne izključuje posamičnih incidentov.

V Kosovski Mitrovici so v petek napadli kandidata Državljanske pobude srbske za župana tega mesta Krstimirja Pantića, ki so ga medtem že odpustili iz bolnišnice.

Srbske oblasti so sicer kosovske Srbe pozvale, naj se udeležijo današnjih volitev, da bi lahko oblikovali skupnost srbskih občin.

Glede skupnosti srbskih občin pa obstajajo velike razlike med Srbi in Albanci. Za Beograd naj bi ta skupnost imela zakonodajne in ustavne pristojnosti, Priština pa v njej vidi zgolj samo eno od številnih nevladnih organizacij.

Glas bo na 789 voliščih lahko oddalo 1,7 milijona volivcev. Volitve so dvojne, in sicer za župane posameznih mest, ki jih volijo neposredno, in za občinske skupščine. Drugi krog volitev za župane bo 1. decembra.

Volitve nadzoruje okoli 30.000 domačih in tujih opazovalcev. Končni izidi volitev bodo po napovedih znani v ponedeljek, uradni pa v sredo.