Skrajneži v Iraku zasedli univerzo in zajeli študente

Skrajneži so napad izvedli danes zjutraj. Njihova tarča je bila univerza v mestu Ramadi, prestolnici province Anbar.

Objavljeno
07. junij 2014 15.31
Terror Network
Mo. B, Delo.si, STA
Mo. B, Delo.si, STA

Faludža - Več deset oboroženih napadalcev je danes vdrlo v eno od univerz v nemirni iraški provinci Anbar ter več deset študentov vzeli za talce. Za napadom po poročanju STA znova stojijo džihadisti iz skupine Islamska država Iraka in Levanta. Iraške varnostne sile so nato sprožile silovit napad na univerzo.

Skrajneži so napad izvedli danes zjutraj. Njihova tarča je bila univerza v mestu Ramadi, prestolnici province Anbar. Napadalci naj bi v študentskem naselju zadrževali več deset študentov. Pred tem so ubili več varnostnikov ter razstrelili most, ki vodi do univerze.

Iraške varnostne sile so se odločile, da posredujejo s silo, in so sprožile silovito akcijo za osvoboditev talcev, ki jo vodijo pripadniki posebnih enot. Akcija še poteka, slišati je glasno obstreljevanje, poroča STA.

Gre za že tretji večji napad islamističnih skrajnežev v zadnjih treh dneh. V petek so siloviti spopadi in dva samomorilska bombna napada pretresla provinco Nineveh na severu Iraka, ubitih je bilo najmanj 36 ljudi, v četrtek pa je velik napad pretresel mesto Samara.

Deli province Anbar, vključno z mestom Faludža in deli Ramadija, so že od konca lanskega leta pod nadzorom skupine Islamska država Iraka in Levanta, ki je nastala iz dela teroristične mreže Al Kaida. Provinco tako že mesece pretresajo siloviti spopadi med skrajneži in vladnimi silami, še piše STA.