»Skrajni čas je, da se ponižani narodi sredozemske Evrope uprejo finančnemu diktatu severa!«

V Nikoziji se je na protestu proti »ubijalskim varčevalnim ukrepom« zbralo okoli 5000 protestnikov, daleč največ do zdaj.

Objavljeno
27. marec 2013 21.03
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Nikozija - Pred predsedniško palačo v ciprski prestolnici se je danes na protestu proti »ubijalskim varčevalnim ukrepom« zbralo okoli 5000 protestnikov - daleč največ do zdaj.

Množica je protestirala proti nedeljskemu dogovoru iz Bruslja in posledičnim ukrepom trojke (Evropska komisija, Mednarodni denarni sklad, Evropska centralna banka), ki bodo po mnenju protestnikov v nekaj mesecih pokopali ciprsko gospodarstvo in način življenja, sredozemsko otoško državico pa spremenili v območje cenene delovne sile in tako imenovanih svobodnih ekonomskih con.

»Trojka, ven!« in »Roke stran od Cipra!« je odmevalo po protestov in nemiru nevajenih ulicah Nikozije. Z odra pred (prazno) predsedniško palačo so odmevale ciprske domoljubne pesmi. Zadonele so tudi stare partizanske koračnice, ki so starejšim Ciprčanom orosilo oko in poskrbele za borbeno razpoloženje med protestniki. »Ukradli so nam prihodnost. Zato jih moramo kaznovati. Tega ne moremo storiti sami. Čas je, skrajni čas, da se ponižani narodi sredozemske Evrope upremo finančnemu diktatu severa,« je dejala srednješolska učiteljica kemije Antonia Lira.