Skupnost srbskih občin na Kosovu lahko zaživi

Največ glasov na Kosovu za vladajočo stranko, Srbi se prepirajo.

Objavljeno
04. november 2013 21.37
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd

Kosovska Mitrovica, Priština­ – Kosovski premier Hashim Thaqi pravi, da so prvič na severu Kosova pripravili »poštene in demokratične« volitve, tamkajšnji Srbi pa zahtevajo razveljavitev »neregularnih« volitev.

Po mnenju premiera Thaçija daje 22–odstotna volilna udeležba volitvam polno legitimnost, Srbi pa so besni zaradi incidentov v Kosovski Mitrovici. Interpretacije so različne, navsezadnje se tudi Srbi prepirajo tako med seboj kot tudi z Beogradom, kdo je kriv za nasilje na voliščih.

V Prištini so praznovali pozno v noč, smrtniki pa so se spraševali, ali slavijo vse slabši življenjski standard. S premierom, čigar stranka je neuradno osvojila največ glasov, je večina nezadovoljna tudi zato, ker se ni dovolj angažiral v boju proti organiziranemu kriminalu in korupciji.

Čeprav usoda volitev na severu Kosova še ni znana, lahko Srbi po zaslugi visoke volilne udeležbe v srbskih enklavah južno od Ibarja oblikujejo skupnost srbskih občin. Po neuradnih izidih lahko na Kosovu slavi Demokratska stranka Kosova premiera Hashima Thaçija.

V Kosovski Mitrovici so nasprotniki volitev zmerjali volivce s Šiptarji, prvak srbske desničarske stranke Obraz Mladen Obradović pa je vse, ki so vstopili skozi vrata volišč, snemal s kamero. Za vsak primer, če si mestne straže ne bi zapomnile vseh rojakov, ki so se kljub zastraševanju odločili izraziti demokratično izbiro. Pika na i je bil vdor okoli trideset zamaskiranih skrajnežev na volišče, ki so ga morali predčasno zapreti, dve osebi pa sta bili ranjeni.

Vodja srbskega urada za medije Milivoje Mihajlović je poudaril, da so na severu Kosova zaznali 1500 incidentov, kar bi mednarodna skupnost lahko preprečila, vendar so Eulex, Kfor in kosovska policija zastraševanje le opazovali in niso posredovali. Čeprav je poveljstvo Kforja izjavilo, da je Kfor posredoval po izgredih na voliščih v Kosovski Mitrovici, je dejstvo, da volišč in volivcev očitno niso ustrezno zavarovali.

Več srbskih kandidatov v Kosovski Mitrovici je pozvalo k razveljavitvi volitev, ki po njihovem niso bile regularne. Kosovska volilna komisija, ki se je razglasila za edino pristojno, se še ni izrekla, ali naj volitve na severu Kosova ponovijo ali ne, potrdila pa je, da ni prejela glasovnic s treh volišč v Kosovski Mitrovici. Srbi na severu Kosova se medtem prepirajo med seboj in z Beogradom, kdo je kriv za nasilne incidente na voliščih ter kdo dela v dobro srbskega naroda in kdo ne.

Predstavniki volilne liste Državljanske pobude Srbska, ki jo podpira vlada v Beogradu, so krivdo za izgrede pripisali Demokratski stranki Srbije (DSS) v Kosovski Mitrovici. Siva eminenca DSS in poslanec Marko Jakšić je ponovil obtožbe, da bruseljski sporazum pomeni izdajo, da je vlada v Beogradu izdajalska ter da je Beograd pričakoval, da bodo kosovski Srbi z udeležbo na volitvah oblast oprali te izdaje. Jakšić je za napad na volišča obtožil privržence srbske žandarmerije v civilu, srbsko notranje ministrstvo pa je označilo obtožbe za neresnične.

Skrajneži iz Srbije

Srbski minister za Kosovo Aleksandar Vulin je dejal, da naj bi nekateri skrajneži prišli iz Srbije, kar še posebej vzbuja skrb, ker si želijo ljudje iz Srbije odločati o tem, kako naj živijo njihovi rojaki na Kosovu. Ko se bodo vrnili domov, v Beograd, Novi Sad ali v Valjevo, je opozoril Vulin, bodo Srbi na Kosovu ostali z oblastjo, ki je niso izbrali.

Državljanska pobuda Srbska je razglasila zmago v vseh šestih večinsko srbskih občinah južno od Ibarja, v drugih 14 občinah pa naj bi se odrezala bolje od ostalih srbskih list. Volilna udeležba Srbov južno od Ibarja je bila 53- in več kot 64-odstotna, v občinah na severu Kosova pa je do 17. ure v Leposaviću in Zubinem Potoku glasovalo 22 odstotkov, v Zvečanu pa 11,21 odstotka volivcev.

Kosovski premier Hashim Thaçi je ocenil, da so prvič tudi na severu Kosova pripravili poštene in demokratične volitve, v treh občinah pa so bili izvoljeni legitimni srbski predstavniki. Sklenil je, da je bila edina izjema sever Mitrovice, kjer so kriminalne skupine preprečile miren konec volilnega procesa, 22-odstotna volilna udeležba na severu Kosova pa daje volitvam polno legitimnost. Po neuradnih izidih je največ glasov na Kosovu prejela Thaçijeva Demokratska stranka Kosova (PDK). Na drugem mestu je največja opozicijska stranka Demokratska liga Kosova (LDK), na tretje se je uvrstilo Zavezništvo za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja, na četrtem pa je gibanje Samoopredelitev Albina Kurtija.

V boju za Prištino sta se najbolje odrezali LDK aktualnega župana in predsednika LDK Ise Mustafe ter gibanje Samoopredelitev, podpora volivcev vladajoči PDK pa je znova padla. Na celotnem Kosovu je bilo deset županov z absolutno večino glasov izvoljenih že v prvem krogu, med njimi štirje iz vrst PDK, trije pa iz LDK.