Slovaška vlada bi ukinila zasebne zdravstvene zavarovalnice

Zaradi načrtov o ukinitvi se je Slovaška znašla pred mednarodno arbitražo.

Objavljeno
07. februar 2013 16.38
Posodobljeno
07. februar 2013 20.00
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bratislava - Zaradi načrtov slovaške socialdemokratske vlade premiera Roberta Fica o odpravi zasebnih zdravstvenih zavarovalnic se je Slovaška znašla pred mednarodno arbitražo, ki jo je sprožil nizozemski lastnik zasebne zavarovalnice Union, družba Achmea. Ta poskuša ustaviti razlastitev, s katero grozi Slovaška v primeru odklonitve prodaje.

Nizozemsko podjetje ni pod nobenim pogojem pripravljeno, da bi se prostovoljno odreklo tržnemu deležu na Slovaškem. Razlastitev v tem primeru ne bi bila v javnem interesu, saj bi bila neizpodbitno diskriminatorna, so po pisanju Slovenske tiskovne agencije sporočili iz podjetja Achmea. Poleg tega v podjetju trdijo, da bi načrtovan način razlastitve kršil veljavni bilateralni sporazum o vzajemni zaščiti investicij.

Ravno na ta sporazum med Slovaško in Nizozemsko se je Achmea uspešno sklicevala že med prvo arbitražo, ko ji je bila dosojena odškodnina v višini 25 milijonov evrov. Tožili so Nizozemci, saj jim je vlada premiera Fica prepovedala ustvarjanje dobička. Slovaška stran pa vztraja, da sporazum ni v skladu z zakonodajo Evropske unije in se upira izplačilu odškodnine ter se je na izid arbitraže pritožila.

Poleg državne zdravstvene zavarovalnice, ki je sicer največja v državi, a se nenehno bori z rdečimi številkami, na Slovaškem po pisanju STA delujeta še dve zasebni zavarovalnici, Union in Dovera, ki imata skupno približno dva milijona zavarovancev.

Ficu pa se ne zdi dolgoročno primerno, da zasebna ponudnika z denarjem, ki so ga njuni zavarovanci zakonsko obvezani namenjati za zdravstveno zavarovanje, kujeta dobiček in ga v obliki dividend izplačujeta delničarjem. Po mnenju Ficove vlade bi se moral ta denar stekati v finančno zelo podhranjen zdravstveni sistem.

Lani je socialdemokratski premier napovedal reformo sistema zdravstvenega zavarovanja. Do leta 2014 bo na Slovaškem ostala samo ena javna zdravstvena zavarovalnica, zasebne pa bi se združile z javnim sistemom. »Če se z lastnikoma obeh privatnih zavarovalnic ne bomo uspeli dogovoriti o odkupu, bomo posegli po popolnoma legalnem in ustavnem ukrepu razlastitve,« je takrat dejal Fico.

A tem načrtom se nista uprli samo zasebni zavarovalnici in politična opozicija, temveč tudi številni zavarovanci, ki ne želijo ostati brez svobodne izbire ponudnika. Glede na javnomnenjske raziskave je 80 odstotkov Slovakov proti združitvi zavarovalnic, še piše STA.