Slovenci v Parizu dan državnosti proslavili z Borisom Pahorjem

Tržaški literat se je v Parizu udeležil projekcije filma Boris Pahor, portrait d'un homme libre.

Objavljeno
15. junij 2014 09.55
Posodobljeno
15. junij 2014 11.04
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Pariz - Društvo Slovencev v Parizu je v soboto v Chatillonu pripravilo srečanje pariških Slovencev ob bližnjem Dnevu državnosti, na katerem so počastili tudi desetletnico članstva v Evropski uniji. Srečanja se je udeležil tudi slovenski pisatelj Boris Pahor.

Pahor se je sicer v Parizu mudil zaradi projekcije dokumentarnega portreta z naslovom Boris Pahor, portrait d'un homme libre francoske avtorice Fabienne Issartel, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Parizu.

Na predprojekciji filma, ki je pred polno dvorano naletel na sijajen odziv, je tržaški literat slovenskega rodu izpostavil, da ne gre za film o Borisu Pahorju, ampak za film o 20. stoletju. Opozoril je, da je doživel in preživel tri totalitarizme: fašizem, nacizem in komunizem, ter dodal, da je v današnji Evropi za mlade še toliko bolj potrebno ohranjati spomin na padle in pobite v koncentracijskih taboriščih.

Kulturni program sta popestrila Kranjski oktet ter pesnica Mateja Bizjak Petit. Zbrane Slovence sta nagovorila tudi slovenska veleposlanica v Franciji Veronika Stabej ter duhovnik Slovenske katoliške misije v Chatillonu Alek Zwitter, ki sta se zahvalila predsednici društva Ani Stegu Vičič za prizadevanje pri vodenju društva ter ohranjanju slovenske besede in slovenske skupnosti v Parizu.