Slovenija pričakuje rešitev spora Madžarske z EU

Madžarski zunanji minister Janos Martonyi pri Karlu Erjavcu.

pet, 26.04.2013, 15:38

Ljubljana - Ministra Slovenije in Madžarske sta ugotovila, da je sodelovanje med državama odlično, izogniti pa se nista mogla sporu med Madžarsko in EU zaradi domnevnega kršenja evropske zakonodaje.

Madžarski minister za zunanje zadeve Janos Martonyi je po pogovoru z Erjavecm povedal, da Madžarska v celoti sprejema in spoštuje evropske vrednote in je zavezana izpolnitvi vseh obveznosti ter »ne dovoli nikomur, da bi se v zvezi s tem zastavilo kakršnokoli vprašanje«.

Poudaril je, da ima redne stike z evropsko komisijo in če bi šlo za kakršnekoli morebitne kršitve pravic, se zavezuje, da bodo za to našli rešitev. Izpostavil pa je, da je bilo glede teh vprašanj veliko nesporazumov, tudi neupravičenih kritik. Naša naloga je, da vse te pomanjkljivosti odpravimo, težje pa se spopadamo z ideološkimi ali drugimi zlonamernimi navedbami in obtoževanji, je dodal.

Slovenija pričakuje, da se bo Madžarska glede priporočil evropske komisije o amandmaju madžarske ustave uskladila s komisijo, pa je na vprašanje o slovenskem stališču do problema dejal zunanji minister Karel Erjavec. »Pričakujemo, da bodo to zadevo uskladili z (Evropsko) komisijo, komisija je dala neka priporočila. In kot sem razumel ministra, bodo upoštevali ta priporočila,« je odgovoril Erjavec.

Ministra sta sicer v izjavah po pogovoru izpostavila zelo dobre odnose med državama na vseh ravneh in to, da državi nimata odprtih vprašanj. Erjavec je pri tem izpostavil tudi »močno izboljšano« stanje slovenske manjšine na Madžarskem. Ministra sta ob tem napovedala, da bo cesta Gornji Senik - Verica, ki bo pomembno povezala Slovence v Porabju, predvidoma zgrajena novembra.

Povezane novice

Bruselj stiska obroč okoli Viktorja Orbána
17. april ob 21:10
Zaradi novih ustavnih sprememb EU že rožlja z najmočnejšim orožjem: odvzemom pravic, ki izhajajo iz članstva.
Prijavi sovražni govor